Иновация

Резултати за: ИНОВАЦИЯ

КРАЙНО КЛАСИРАНЕ В КАТЕГОРИЯТА

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИНОВАЦИЯТА

Авиомузей Бургас, Община Бургас

Кратка история

Най-новата атракция на Община Бургас се намира на входа на Летище Бургас и е в непосредствена близост до кв. Сарафово. Всеки посетител може да стигне до там, с автобус на градския транспорт, велосипед или личен автомобил,като за всичко е осигурен безопасен и лесен достъп. Старите самолети, разположени на Летище Бургас, доскоро бяха амортизирани и недостъпни. Идеята те да станат част от авиомузей на от крито съществува още от 1998 г., с отварянето на първият музей на авиацията за град Бургас. В течение навремето през 2005 г. експозицията затваря врати, а самолетите остават безстопанствени. През 2012 г. със задача за тяхното опазване се заеха Община Бургас и будни граждани, които съвместно започнаха малките стъпки за възстановяването на уникалната експозиция. През годините експозицията Стари самолети се превърна в атрактивно място както за2местните жители, така и за туристите, които минават от там ежегодно. Тя се утвърди като единствената експозиция с подобни самолети в България,които са били част от авиопарка на БГА „Балкан“.

Описание

Всички гости имат възможност да разгледат ново изградения експозиционен парк и да открият тайните на “експонатите, които оживяват”. С помощта на очила за виртуална реалност могат да влязат в ролята на пилот и да управляват избран от тях самолет. Впечатляваща е интерактивната експозиция под името Homo Volans (Летящият човек) изработена от сценографът Венелин Шурелов. Тя е основното изложбено пространство на закрито намираща се в единствения останал в България самолет АН-12.Изложбата има за цел да реанимира авиационната техника чрез множество любопитни автентични предмети, интерактивни инсталации и архиви от историята на авиацията. Посетителите имат възможността да седнат на пилотското място на най-популярният едно моторен двупланов самолет в света, да усетят от близо 4D ефекта на работещ самолетен двигател, да пипнат истинска черна кутия на самолет, навигационни уреди които имат за цел да допълнят преживяването.Към днешна дата Авиомузей Бургас е единствената атракция с подобна изложба на територията на Община Бургас, а намиращите се самолети част от историята на гражданската авиация в България могат да се видят само там.

Повече информация: avioburgas.bg

Апликация appLighthouse

Кратка история:

Трима варненци създават туристически наръчник за смартфон, използвайки една от най-напредничавите технологии за свързване – бийкъни. Апликацията е безплатна и стъпи на пазара тъкмо когато във Варна започнаха да пристигат първите туристи през 2017 година. Апликацията е туристически, иновативен, градски пътеводител, който предоставя информация за туристически, културни, спортни, търговски обекти и събития в България.

Описание:

Апликацията се базира на бийкън технологията. Бийкъните са малки устройства, които работят на батерия години и не изразходват много енергия. Както фарът в морето показва пътя на хората, така и бийкъните се свързват с телефона и уведомява хората, че са наблизо до определен обект. Идеята на апликация е, дори да не е активна, когато си близо до обозначен с бийкън обект, да получаваш съобщение. Чрез него може да се получи визуално съдържание с кратък тест, който да укаже какво е мястото. Има и допълнителни бутони, за да продължиш да четеш, ако ти е интересно, както и 360-градусов изглед на мястото. Приложението е на четири езика – български, английски, руски и немски. Над 100 предавателни устройства изпращат до мобилните телефони съобщения за намиращите се наблизо забележителности – с кратки данни, история и упътване как най-лесно се стига до тях.

Бийкъни бяха поставени на обекти, като катедралата Успение Богородично, бюстовете на големи български революционери като Васил Левски, алеята на олимпийските надежди, парка в аспарухово, Археологическия музей Варна, Двореца в Балчик, Летище Варна и Бургас и още много други.

Линк за изтегляне на апликацията: https://z7zjc.app.goo.gl/jTpt

Линк към видео материалът: Бтв

Веломаршрут Дунав Ултра, Диджитал Сова ЕООД

Веломаршрутът „Дунав Ултра” – 700км по поречието на ​​Дунав​​ до ​​Черно​​ Море​​ -​​ е​​ продукт, създаден ​​през ​​2014​​г ​​като ​​личен проект-предизвикателство ​​на​​ 46-годишния​​ тогава предприемач​​ Борис ​​Бегъмов. Ежегодно ​​за​​популяризирането ​​на ​​маршрута ​​се провежда​​ спортно​​ събитие ​​и​​ маркетинг ​​кампания в ​​негова ​​подкрепа ​​-​​ изминаване ​​на ​​разстоянието в ​​екстремно ​​кратки​​ срокове ​​с​​ велосипед. Веломаршрутът​​ добива ​​широка ​​популярност ​​в страната​​ и ​​чужбина ​​благодарение ​​на нестандартния ​​подход в ​​популяризирането​​ му.

За повече информация: www.dunavultra.com

Виртуално пътешествие през Тунела на времето, интерактивен музей Безистен, Общинско предприятие Туризъм и култура - Ямбол

Интерактивният музей „Безистен“ предлага виртуално пътешествие през различни исторически епохи. Специално създаден софтуерен продукт и високо-технологично компютърно оборудване презентират по иновативен начин културно-историческото наследство на ямболския регион. 4-компонентната мултимедийна система съдържа 86 аудио-видео информации с обща продължителност 7 часа. Видеоматериалите са представени на 5 езика – български, руски, френски, немски и английски. Системата позволява актуализиране на видео-съдържанието и надграждане.

Информацията, съсредоточена на едно място и представена по атрактивен начин, дава възможност на посетителите за кратко време да се запознаят с богатото културно-историческото наследство на Ямболския регион. Иновативният метод на представяне увлича посетителите в атмосферата на отминали исторически събития и превръща пътешествието в незабравимо преживяване.

Основната концепция на внедрената система е разработване на увлекателни преживявания в пространството, чрез които посетителите на атракцията получават различна перспектива, както и реално усещане за историята.

Мултимедийната система съдържа следните елементи:

„Интерактивна земя“ с размери 2.40 м. на 2.40 м. – единствена по рода си в страната. На нея се прожектира карта на Ямболска област, като в момента, в който посетителят стъпи на екрана, картата „изчезва“ и на нейно място се появява интерактивно меню. Посетителят, посредством поредица от стъпки – команди, може да активира прожектирането на интересна за него аудио-видео информация. 24 аудио-видео филма са разпределени в 5 теми – Музеи и крепости, Духовна култура, Религия, Обществени сгради, Природни забележителности.

„Тунел на времето“ – тази атракция предоставя на посетителя възможност за пътуване във времето. Различни исторически персонажи, изиграли значителна роля в историята на региона през конкретна епоха, са представени хронологично. За реализацията на това преживяване се използват LCD сензорни екрани, вградени в стените (8бр. 40 инча). При избор (чрез допир) се активира съответното аудио-визуално съдържание. След „въведението“, съответният персонаж се „събужда“ и започва да разказва своята история и значението на епохата в цялостната история на региона.

Други 8 тъч дисплеи /32 инча/ възпроизвеждат историята на Ямбол и региона през вековете. Всяка видео информация съдържа текст, картина или клип с продължителност 5 мин.

„Кладенец на времето“ – интерактивно представя интересни маршрути в Ямбол и околностите. Маршрутите са визуализирани на кръгъл модел-стенд със стъпало за деца, който представлява устойчиво метално тяло с диаметър 200 см и макет на релефа на областта, града и територията на Археологически резерват„ Тракийски и античен град Кабиле“. Основната цел на тази атракция е посетителите да бъдат информирани за обектите от културно-историческото наследство на Ямбол, които могат да посетят на място. За всеки маршрут е създаден кратък видео – материал. Атракцията е реализирана чрез публичен терминал, на базата на 21.5 публичен тъч дисплей, от който посетителят избира маршрут, при което върху 32’’ дисплей се възпроизвежда филм за маршрута. Същевременно върху карта на града са поставени 3D макети на местните забележителности като се прожектира пътят, по който посетителят преминава, за да разгледа на място отделните обекти.

Информационни терминали (Info-points) – разположени са на трите входа на Безистена. Терминалите, оборудвани с 42” публични тъч дисплеи, дават информация на посетителите – в текстове, видеоматериали, снимки – за експозициите в Безистена, за събитията от културния календар на общината, туристическа и друга полезна информация. При стартиране на операционната система се зарежда директно Интернет страницата на Безистена, където има има достъп и до фейсбук – страницата на интерактивния музей. Чрез инфо-пойнт терминалите туристите имат възможност да попълнят онлайн въпросник за впечатленията си от Безистена.
Интерактивната мултимедийна система в Безистена дава достъп до богата информация, а също така е и забавен и интересен учител за малките посетители на музея.

Воден атракцион Чифте баня, община Минерални бани

Воден атракцион Чифте баня

Водната атракция експонира по иновативен начин минералната вода. Всеки човек свързва водата с течаща чешма. Чифте баня предлага на туристите на Минерални бани да потопят краката си в лечебната вода на фона на светлинно шоу придружено с приятна музика. Името на проекта идва от едноименната съборена градска баня при прекарването на пътя. Атракцията представлява двоен фонтан с плитък басейн за посетители. Симетричната композиция е реплика към старата „Чифте баня“. Ситуирането на атракцията е в непосредствена близост до чешмата с минерална вода в паркова среда в центъра на селото. Местото е много атрактивно и ежедневно посещавано от туристи. Поверието гласи, че топенето на крака в минералната вода носи здраве и дълголетие, а водната атракция предоставя безплатно тази възможност на посетителите на Минерални бани.

Благоустрояването на средата около чешмата експонира по иновативен начин водата достъпна безплатно за всеки един от туристите или дори преминаващите през Куророт Минерални бани.

Обектът представлява двойна мивка с бетоново корито и два разпръсквателя, резервоар с две камери и отвеждащ канал към съществуващата чешма. Двата разпръскватела са изработени от неръждаема стомана с вградени осветителни тела в основата, към дъгообразни траби и в дюзите за разпръскване на водата. Монтирани са две тонколони които заедно съъс светлинните ефекти са свързани с таймер за време. Около бетоновото корито са монтирани дървени пейки за сядане на посетителите и топене на краката в минералната вода. Коритото е с двойна кривина, която позволава безпрепятствено влизане в басейна с дълбочина 60см.

Инициативата Дронове сервират напитки на плажа, Албена АД

Кратка история

За втора поредна година в Албена се проведе националния дрон фестивал. Новост в тазгодишното издание бе дронове да сервират напитки на гостите на плажа – кафе, коктейли, минерална вода. Иновативната и атрактивна идея се възприе изключително добре от гостите на плажа и намери голям отзвук в национален план чрез директните включвания в сутрешни блокове, обедни емисии и вечерни новини.

Още информация за събитието: inews.bg

Мобилно приложение Виртуален паметник на длан, Общинско предприятие Туризъм, публични прояви и атракции - Шумен

Кратка история:

Иновацията „Виртуален паметник на длан“ е свързана с Паметник „Създатели на българската държава“ в Шумен. Тя позволява виртуалното 3D възпроизвеждане, чрез иновативна пощенска картичка, на всеки елемент, скулптурна група или мозайка от Паметника в детайли и рекламира по съвременен начин туристическия обект, превръщайки го в желана дестинация за пътувания и посещения. Тя не е просто 3D представяне на обекта – иновацията изисква активно участие на потребителя на услугата, в качеството му на изследовател, приключенец, играещ човек. Потребителят на услугата е главната движеща сила, определяща параметрите на информацията, която ще бъде предоставена, посоката на приключението и неговата продължителност.

Приложението е предназначено за туристи – потенциални посетители на мемориален комплекс „Създатели на българската държава“. Специално разработената интерактивна картичка и внушителното 3D приключение от нея, да провокират мотивиран интерес за реално посещение на Паметника.

Мемориалът е най-огромния запазен паметник на открито в Европа от епохата на социалистическия реализъм. Свръхмащабният монумент представя първите три века на създаване и утвърждаване на българската държава и създаването на Кирилицата – една от съвременните световни азбуки. Замислен е конкретно за Шумен и идейният му замисъл – създаване на българската държава, писменост и култура, кореспондира топографски с двете древни столици на България, намиращи се в Шуменска област – Плиска и Велики Преслав. Паметникът е акцент и обемно-пространствена доминанта в много мащабно градоустройствено решение и със своята колосалност, издигнат на 450м. надморска височина се забелязва от около 40 км. извън пределите на Шумен. С най-голямата в Европа мозайка на открито – 540 м2, монументът увековечава създаването на една от официалните писмености в света, която се ползва и е една от трите официални азбуки в ЕС и днес.

Описание

Иновацията „Виртуален паметник на длан“ е приложение, разработено за всички видове операционни системи и мобилни телефони, таблети и др. мобилни устройства.

Сувенир от посещението на мемориален коплекс „Създатели на българската държава“ е специално разработена интерактивна картичка, на гърба на която са указанията в две стъпки как да бъде изтеглено приложението. Насочването на камерата на мобилното устройство от потребителя на услугата към изображението на картичката е достатъчно, за да се възпроизведе в 3D целия монумент. Завъртането на картичката пред камерата, позволява да се разгледа Паметника от всички страни, а активирането на маркера за виртуална реалност стартира изключително изживяване и разходка из целия мемориал. Приложението е разработено и за 3D очила, където обекта е триизмерен и всички команди на потребителя стават чрез отместване на погледа към желан детайл, за да бъде разгледан подробно. Изживяването е напълно реалистично и не е ограничено топографски или времево.

Природосъобразен метод за управление (създаване, поддържане и нарастване) на свободни плажове, Генчо Динев Георгиев

Нарастващият дефицит на пясък, развитието на брегова абразия и свлачищни процеси в дадени участъци, както и непредвиденото натрупване на плажов материал вследствие от техногенната намеса в естествените природни процеси по черноморското крайбрежие налагат търсенето на нови източници на този материал и създаването на природосъобразни, научно обосновани методи за неговото преразпределяне и поддържане в многогодишен период от време.

Цел на предлагания метод е създаване на теоретична основа, оразмерителна методика и алгоритъм за създаване, поддържане и нарастване на изкуствени плажови ивици посредством:

А. Изследване на подходящи кариери от пясък с необходимия зърнометричен състав от:

– естествени подводни валове, разположени на неголяма дълбочина от брега;
– палеоруслата на крайбрежните речни долини;
– погребани пясъци по стари брегови линии на бреговете на Черно море;

Б. Преодоляване на липсата на методика за достатъчно точна оценка на разхода на наноси от бреговата зона, посредством създаване на теоретична основа, оразмерителна методика и алгоритъм за решаване на обратната задача: изкуствено създаване на условия за динамична устойчивост посредством формиране на профила на равновесие на подводния брегови склон и управляване на наносния баланс в желаната от нас посока.
За решаването на първия проблем липсват достатъчно точни и целенасочени изследвания в тази област, но първоначалните наблюдения и резултати от някои изследвания в Институт по океанология – БАН и страните от Черноморския басейн дават обнадеждаващи резултати.

Вторият проблем се решава посредством разработване на теоретична основа, оразмерителна методика и алгоритъм за изграждане пред инженерните съоръжения или брега на изкуствени дънни пясъчни релефни форми и/или съоръжения, управляващи трансформацията на вълнението и движението на наносите в бреговата зона. С изграждането на пясъчни релефни форми по морското дъно ще се създадат последователни зони на дивергенция и конвергенция на разпространение на вълнението, което ще доведе до гасене на вълновата енергия и нейното насочено използване за нарастване и многогодишно поддържане на съществуващите или създадените с подходящ зърнометричен състав и наклон свободни плажове. С разработването на методика за изграждането на брегозащитни съоръжения на морското дъно ще се създаде възможност за насочена трансформация на вълнението в бреговата зона, за управлявано гасене на вълновата енергия и нейното насочено използване за запазване, нарастване и многогодишно поддържане на съществуващите или създадените с подходящ зърнометричен състав и наклон свободни плажове.

1.2. Предлаганият проект за разработване на природосъобразен метод за управление (създаване, поддържане и нарастване) на свободни плажове представлява новост в световната хидротехническа наука и практика. Той е съобразен с европейските приоритети за опазване на природните ресурси на Черно море и представлява техническо решение със значителен екологичен ефект, низки разходи и кратки срокове за изпълнение.

Очаквани резултати:

Свободните плажове, като брегозащитни съоръжения са получили широко разпространение и са доказали своите предимства и природосъобразност в световната практика на морското хидротехническо строителство. Изкуствените плажове се създават в райони с недостиг на наносни материали, където е невъзможно формирането на естествен плажов профил. Зашитата на морските брегове чрез свободен плаж се постига като се отстранява непосредственото въздействие на морските вълни върху брега – енергията на вълнението се поема от плажа. Насипването на пясък позволява да се получи незабавно широк плаж. Това подобрява положението не само в укрепения участък, но и в съседните участъци, където пясъкът се пренася от естествената или с помощта на предлагания метод миграция на наноси. Ако свободният плаж не донесе положителен резултат, то той не влошава състоянието на брега. Напълно се изключва необходимостта от строителна площадка и бетонови работи на морския бряг. Използването на свободните плажове позволява да се намали няколкократно първоначалното влагане на средства и да се разпределят общите капиталовложения за брегоукрепване в по-продължителен период от време. Едва след няколко десетилетия размерът на общо вложените средства за създаване и регенерация на свободните плажове се изравнява с този необходим за строителство и поддръжка на традиционните брегоукрепителни съоръжения.

Първият туристически видео блог в България: www.bettytravels.com, Цветелина Цанкова

Кратка история

През септември 2015 година започнах да правя със съмишленици първия туристически видеоблог в България: www.bettytravels.com. Това е най-актуалната реклама за една дестинация в момента по цял свят и привлича потенциални туристи като показвам лични преживявания, срещи с местни хора, фестивали. За две години иновацията се развива като нов маркетингов модел и привлича партньори от туристическия бранш, които се доверяват на този вид реклама.

Направихме видеа за Поморие, за Празника на розата в Казанлък, за винен туризъм, за фестивала Сурва в Перник, следващото ще е за Копривщица и други красиви български туристически дестинации. Видеата са на български език със субтитри на английски език, за да достигат до по-широка аудитория.

През 2017г проектът бе избран от Мастъркард да представи Пловдив като скрита дестинация в Европа.

Описание

Предоставям възможност онлайн потребителите да съпреживеят моите приключения директно докато гледат видеото. То представя реално дестинацията и човек може да се пренесе докато гледа и реши дали иска да я посети. Пътешествениците следват пътешественици, а не поставени известни личности, които стоят неестествено на даденото място. Винаги могат да се свържат с мен по имейл, Facebook, Instagram, Twitter и други, за да получат съвет. Бъдещето в рекламата в туризма са тези онлайн платформи и сътрудничеството с туристически блогъри и влогъри. Все по-малко хора гледат телевизия, всеки е активен онлайн и това е начин да се достигне до тези потребители и потенциални туристи, но трябва да се прави от пътешественици, които за тях пътуването е начин на живот.

Адрес: www.bettytravels.com

Система за доброволна категоризация Български хотелски стандарт, Българска асоциация на експертите в туризма (БАЕТ)

Система за доброволна категоризация Български хотелски стандарт, Българска асоциация на експертите в туризма (БАЕТ):