Журналистически материал на тема туризъм в България за 2016 г. в онлайн медия

Резултати за: ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ МАТЕРИАЛ НА ТЕМА ТУРИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ ЗА 2016 Г. В ОНЛАЙН МЕДИЯ

Научете повече за материала

Законодателна промяна във връзка със стопанисването на минералните извори искат от общината

Автор: Полина Петрова

Медия: www.chernomore.bg

Законодателна промяна във връзка с правото на управление на минералните извори искат от община Варна. „Имаме вече съгласуван вариант за промяна в закона, който ще бъде внесен съвсем скоро от групата варненски депутати и се надяваме на подкрепа от страна на народното събрание, за да може община Варна и целият сектор да се възползваме от това природно богатство, което имаме. Благодаря на министър Ивелина Василева и министерството на околната среда и водите за това, че ни оказаха пълна подкрепа и методологична помощ за този нелек от правна гледна точка проблем“ – каза кметът на Варна Иван Портних по време на третия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се провежда в курорта Св. Св. Константин и Елена.

Може да прочетете цялата статия тук.

Кюстендил: 260 обекта в страната предлагат балнео, спа и уелнес услуги

Автор: Венцеслав Илчев

Медия: www.focus-news.net

Кюстендил. 260 обекта в страната предлагат балнео, спа и уелнес услуги. Това каза на пресконференция в Кюстендил Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Около 130 са обектите с подадени документи в Министерство на туризма, скоито се получава съответна категоризация. 84 вече са получили сертификат и може да оперират в тази сфера.Очакванията са, че до края на годината броят на обектите със сертификат ще надхвърлят 120.

Може да прочетете цялата статия тук.

Мишкова нива – българският Стоунхендж

Автор: Десислава Маданска

Медия: www.tourbg.net

По листата на дърветата нетърпеливо кацаха големи капки дъжд. Земята дишаше и бързаше да поеме с големи глътки водата в недрата си. Гората мълчеше. Диви ягоди надничаха през листата си, а малки буболечки трескаво бързаха за някъде.

В сърцевината на Странджа, близо до турската граница, властваха други закони – тези на природата. И ние се опитахме донякъде да станем част от тази картина, но преди да се насладим, трябваше да минем през първото препятствие – пътя.

Може да прочетете цялата статия тук.

Най-трудната, но и една от най-красивите екопътеки - Дяволската екопътека

Автор: Теодора Георгиева

Медия: www.Jenite.bg

Трудностите винаги са ме привличали. Не знам защо, но когато нещо по-екстремно е напът да ми се случи, то аз започвам да се вълнувам, усмихвам си се сама на себе си, а не си плюя в пазвата като много други. Ето защо, когато чух, че Дяволската екопътека се води като най-трудната за преминаваме в България, бях силно заинтересована. И не след дълго реших да я покоря.

Тя се намира в прелестните ни Родопи. Има две места, от които можете да тръгнете. Едното е от музея на катрана в село Борино, а другото, което бе моя отправна точка, е водосливът на Чатак дере с Буйновска река, при Буйновското ждрело.

И ето, че потеглих. След по-малко от пет минути стигнах до табела, която упътваше към пейка, на която да отдъхнеш. Помислих си: „Ха, та какво ме плашат с този маршрут, ако така през минути има пейчици, то е баламска работа“. Е, имало е защо да я сложат. Отидох само заради гледката, но след това разбрах, че нямаше да е лошо, ако бях поседнала.

Може да прочетете цялата статия тук.

Туристическото Лято 2016 – прегряване с геополитически привкус

Автор: Евгения Маринова

Медия: www.Investor.bg

Лято 2016 постави рекорди за българския туризъм, каквито секторът не помни от 26 години. Значително увеличение има както на броя на туристите, които е посрещнала страната ни, така и на приходите от туризъм. Тези изводи са видни от последните данни на националната статистика и потвърдени от Министерството на туризма, туроператори и наблюдатели на сектора.

Ръст по всички показатели

По обобщени данни на Министерството на туризма през активния летен сезон – юни-септември, България е посрещнала над 5,2 милиона чуждестранни туристи, или с 18% повече спрямо същия период на 2015 година. Лято 2016 е рекордно и по брой туристи, посетили страната ни, и като ръст на вътрешния туризъм, посочи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Може да прочетете цялата статия тук.

Урбекс туризъм: разходка в непознатото

Автор: Александра Сотирова

Медия: www.economic.bg

На море, на планина, сред градските забележителности или при селското спокойствие. Всички тези възможности за почивка са възможни в България, a и вече са са добре познати. Дестинациите са описани подробно в лъскави брошури и интернет сайтове, а достъпът до тях е все по-лесен.

Има обаче един тип хора, за които изброените по-горе възможности не са достатъчни. Тяхното любопитство, нестандартно виждане за живота и желание да избягат от еднообразието, ги кара да търсят нещо ново, нещо непознато и не така лесно. Те виждат красотата там, където на пръв поглед липсва, намират интересното там, където за другите има просто разрушените и желаят да се докоснат до миналото по един необичаен начин.

Може да прочетете цялата статия тук.

Селото между три планини с няколко минерални извора

Автор: Диана Славчева

Медия: www.desant.net

В България има две населени места, носещи името Елешница – едното е в Софийско, другото в Разложкия край. Разложката Елешница дълго време се е славила като урановия център на страната ни. Освен че тук се е добивала рудата, в местния завод „Звезда“ се обогатявал добитият от нея уран. Всичките количества от него заминавали за Съветския съюз, където той бил преработван и от него се изготвяло горивото за АЕЦ „Козлодуй“, а излишъкът оставал като комисиона за СССР. И така – до 1992 г., когато правителството на Филип Димитров с Постановление 74 на Министерския съвет слага край на уранодобива у нас.

Днес малцина си спомнят „радиоактивната“ слава на разложкото село. След като мината е затворена, през 2006 г. по програма ФАР се извършва рехабилитация на хвостохранилището и „пречистена“ Елешница тръгва по нов път – на привлекателна туристическа дестинация.