Община на 2016 г. за планински туризъм

Резултати за: ОБЩИНА НА 2016 Г. ЗА ПЛАНИНСКИ ТУРИЗЪМ

Научете повече за общината

Община Банско

В община Банско се развива планински туризъм, в т.ч. ски алпийски дисциплини,  ски бягане, сноуборд, планинско колоездене и пешеходен туризъм, параглайдинг, конна езда, скално катерене, планински риболов, ледена пързалка и др. По данни на общината в нея има: 81 хотели, 43 сем. хотели, 88 къщи за гости, 735 апартаменти и стаи за гости, 6 хижи, 14 вили, 1 хостел, 1 почивна станция, 202 самостоятелни заведения за хранене и развлечения, 230 заведения за хранене и развлечения в местата за настаняване, ски писти, туристически информационни центрове, туристически пътеки. В Банско се провеждат и множество фестивали, концерти – джаз-фестивал, театрален фестивал, оперен фестивал, фестивал „Бохеми”, фестивал „Банско Бийт”, БанскоФилм Фест,  Фестивал „Утринна звезда“. С цел привличане на туристи през всички сезони община Банско организира различни изложби и демонстрации на местни занаятчии.

Повече може да научите тук: www.bansko.bg

Община Доспат

Община Доспат

Територията на Община Доспат е разположена в югозападната част на Родопите в Южна България и административно попада в област Смолян. На юг граничи с Република Гърция, на изток с община Девин, на север с община Батак, а на запад с община Сатовча. Доспат се намира на 80 км западно от областния град Смолян. Живописни пътища го свързват с Девин, Смолян, Чепеларе, Пампорово, Гоце Делчев и Батак. Общината има 9 116 жители, според последното преброяване от 2011 г. в общо 7-те си населени места. В града живеят 2 414 жители, а в селата в общината – 6 702. Релефът в района е планински, силно пресечен. Климатичните условия са типични за континентално-средиземноморската област, а именно късна пролет, прохладно лято и топла есен. В резултат на беломорското влияние по течението на река Доспат, климатът тук е мек, а растителността пищна и богата на видове. Град Доспат разполага с Туристически Информационен Център  в който може да се получи информация за хотелите и къщите за гости в общината, за природните забележителности, информация за традициите и обичаи, местната кухня, туристическите маршрути и екопътеки.

Повече може да научите тук: www.dospat.bg

Община Лъки

Община Лъки е разположена в Североисточната част на  Западните  Родопи и включва площ от 292 519 дка. Граничи с общините: Асеновград, Чепеларе, Баните и Смолян. Разположена е в близост до курорта Пампорово и международно известния манастир Бачково. През нея минават реките  Манастирска, Белишка, Дряновска,  Юговска и Лъкинска. Това е най-силно пресечения дял на Родопите. Средната надморска височина е 850 м. В различните населени места, поради силно пресечения терен, тя се движи в границите от 660 м. /гр. Лъки/, до 1600 м. за /с.Манастир/.

В региона има условия да се развиват следните видове туризъм: селски и еко; фотолов и фотосафари; религиозен; познавателен; ловен туризъм и др. На територията на общината се намира част от резервата “Червената стена”, който е признат за биосферен резерват от ЮНЕСКО. Има четири природни  забележителности: “Скален мост”, водопад “Гюмбюртията” по река Белишка, водопадът “Свети дух” по река Манастирска и водопад “Сливодолско падало”, който е най-висок в Родопите. Тук се срещат около 2000 висши растения. Още от ранна пролет по скалите започват да цъфтят редките видове като родопската каменоломката. Във флористичния резерват “Червената стена” се срещат палео – и неоендемити. Скалите и сенчестите долове често са обрасли с прочутата родопска хаберлея, наречена силивряк или както се нарича от някои родопчани “Орфеевото цвете”. Паметник на културата с историческо значение е църквата “Св. Троица” в с. Югово, която е построена през 1842 год. В интериора са запазени стенни иконописи, рисувани до началото на 70 – те години на ХІХ век. Иконостасът е таблен с резбована венчилка и рисувани двери, с ценни икони от 1846 г. до 1851 г. Основен поклоннически център в общината е манастирския комплекс “Кръстова гора – Св. Троица”, който е изграден в м. “Кръстова гора”. Новопостроеният манастирски комплекс, лековита вода от “Аязмото” и легендите привличат към това свято място хиляди посетители от страната и чужбина.

Повече може да научите тук: www.oblaki.com

Община Петрич

Петрич е град в Югозападна България. Градът е втори по големина в областта след Благоевград и е административен център на община Петрич. Южната граница на общината граничи с Република Гърция, а западната с Република Македония. Град Петрич /36 958 жители/ е административният, стопански и културен център на общината. По писмени данни датира от 14 век. Над него, в южните склонове на планина Беласица, е разположена средновековна крепост носеща името „Гяур калеси”, около която първоначално възниква града. Той има сложна и превратна история и е дал на Пиринския край и България много видни личности. Община Петрич  е късче от България, пропито с мистиката на пророчицата Ванга. И местата за поклонение пред нея- градската къща и храма „Света Петка” в Рупите. Чиста природа, опазила уникална флора и фауна, защитена от Националната екологична мрежа НАТУРА 2000, природен парк „Беласица”, природен резерват „Конгура” и защитените местности „Топлище” и „Бабите”.

Възможности за планински туризъм в района на община Петрич и природен парк „Беласица”: Планина Беласица е поделена между три страни-България, Гърция и Република Македония. На връх Тумба (1880 м.) се събират границите на трите съседни държави. Планината се простира в посока изток-запад. Дължината и е 63км., а средната ширина 7-9 км. В България е разположена около 1/3 от площта й. Планинското било е тясно, покрито с пасища или субалпийски храсти. Склоновете са стръмни и гористи, прорязани от много дълбоки долове и буйни рекички и потоци с малки, но красиви водопади. Най-високата точка на Беласица е връх Радомир (2029 м). Разработени са и тематични маршрути: „Животът на кестена”; „Пеперудите и цветята на Беласица”; „Приятели”; „Пътека на мравката”; „Пътуване в историята”; „Тайните на водата”. Провеждат се фестивали и велопреходи.

Повече може да научите на: http://petrich.bg/wps/portal/

Община Сапарева баня

Община Cапарева баня e разположена под северните склонове на Рила планина. Малката, но богата на природни дадености община, се намира в Кюстендилска област /Югозападна България/ и разполага с много добри условия за развитието на балнеотуризма и планинския туризъм. На територията на общината има изграден парк за колоездене – Чемпиънс Фактори Байк парк „Рилски езера“, който е привлекателен както за любителите на екстремното колоездене, така и за туристите. В община Сапарева баня има 97 места за настаняване за нощувки, 42 места за хранене и развлечения и 28 броя атракции.

Повече може да научите тук: www.saparevabanya.bg

Община Смолян

Община Смолян е разположена в най-южните части на страната и е част от административната област Смолян. На изток граничи с общините Рудозем, Мадан и Баните, на запад – с община Девин, на север с общините Чепеларе и Лъки, а на юг е ограничена от държавната граница с Република Гърция. Тя се намира в централната част на Родопите. Хармония, спокойствие и уединение, покоряващи сетивата гледки, вкусове, ухания, звуци, преливащи в усещане за възхищение пред величието на планината. Разнообразният релеф в уникално съчетание – високи върхове, заобиколени от китни поляни и вековни иглолистни и широколистни гори, дълги ридове, прорязани от туристически пътеки, реки и бързеи с кристално чиста и студена вода, небесно сини езера, величествени скални фигури и откоси са навсякъде из това кътче на България. Туристите, посещаващи за първи път района на община Смолян остават покорени от тучните ливади, изпъстрени с шарени цветя, величествените гори от смърч и ела, осеяни с горски ягоди, малини и боровинки. Районът предлага разнообразие от туристически дестинации, атракции, природни и културни забележителности. Община Смолян предлага на посетителите си богата гама от възможности за почивка, спорт и развлечения. Тук има чудесни условия за туризъм както през зимата, така и през лятото. Климатът е благоприятен – мека зима и прохладно лято. Предлагат се отлични условия както за практикуване на зимни спортове, предимно в курорта Пампорово и с. Момчиловци, така и за почивка през лятото сред прохладата на вековните гори. Хотелите и местата за отдих са многобройни и предоставят възможност за настаняване, според вкуса и предпочитанията на гостите.

Повече може да научите тук: www.smolyan.bg

Община Чепеларе

Община Чепеларе се намира в Централните Родопи, в горното течение на Чепеларска река. Територията на общината е 375 кв. км. или 11,74% от територията на област Смолян. Теренът на общината има типичен планински характер. Най-високата точка на територията е връх „Персенк” – 2091м. Средната надморска височина е 1200 м. Като административно устройство, община Чепеларе обхваща 13 населени места, а също така и известния зимен курорт Пампорово. Административен център на общината е град Чепеларе. Отрасъл туризъм е основен в общинската икономика. Туристическият потенциал на Чепеларе е съсредоточен в следните основни зони за  туризъм: курорта Пампорово, град Чепеларе и частично в с. Орехово, с. Хвойна, с. Забърдо и Павелско. Общината е утвърдена дестинация за зимен туризъм – обединените ски зони от тази година са Пампорово  – Мечи чал: 50 км. алпийски ски писти, осигурени и със системи за изкуствено заснежаване и маршрут за ски бягане – 25 км.; 200 м. халфпайп – писта за сноубордисти; Фън – парк – трасе за фри-стайл спускане; 8 бр. лифтови съоръжения и 8 бр. влекове с общ капацитет 15 000 човека на час. Общината провежда събития за насърчаване на планинския туризъм (фестивали, изложения, концерти и др.).

Повече може да научите тук: www.chepelare.org