Министерството на туризма връчи първите Годишни награди в туризма

Министри, кметове, ръководители на държавни предприятия и агенции, депутати, представители на бизнеса и неправителствения сектор, и медии участваха в церемонията по награждаване на победителите в първите Годишни награди в туризма. Инициативата се организира от Министерството на туризма, а целта е да бъдат откроени и поощрени всички участници в туристическия сектор, които полагат усилия за неговото устойчиво развитие. На официалното церемония вечерта на 19 декември, в Централния военен клуб в София, победителите в 16-те категории получиха своите награди. На събитието присъстваха над 300 гости, а водещи бяха лицата на Българската национална телевизия Георги Любенов и Аделина Радева.

„Тази година се очаква приходите от международен туризъм да надхвърлят 6 милиарда и 300 милиона лева, което ще бъде ръст от над 13% в сравнение с миналата година. Оттук нататък всички ние трябва да имаме една основна цел – ръста на приходите да е по-голям от ръста на туристите“, каза министъра на туризма Николина Ангелкова при официалното откриване на церемонията. По думите ѝ до края на годината България ще посрещне повече от 8 млн. чуждестранни туристи.

По време на церемонията стана ясно, че на интернет платформата www.tourismawards.bg са регистрирани над 100 хиляди гласа за 16-те категории. Победителите бяха оценявани на два етапа. Разработена бе специална методология, съобразена със съответния набор от количествени и качествени показатели и измерители, съобразени с критериите на Световната организация по туризъм. През първия етап всеки желаещ можеше да подаде кандидатура, съгласно Правилата за кандидатстване, публикувани на интернет платформата (единственото изключение