Туристическо събитие

Крайни резултати в: ТУРИСТИЧЕСКО СЪБИТИЕ

Описание на туристическото събитие

Ултра крос триатлон Лъвско сърце - Сдружение Лъвско сърце

Ултра крос триатлон Лъвско сърце е уникално по рода си състезание в пресечена местност и в ултра дълги дистанции – 3 км плуване, 116 км планинско колоездене и 21 км бягане. В света на триатлона „Лъвско сърце“ е световен прецедент, провежда се вече три години и интереса на посетителите към този тежък формат расте изключително бързо. Мероприятието лежи на три основни принципа: мотивация за спорт и активности – природа и нейното опазване – култура/история и тяхното интегриране.

Фолклорно-исторически събор Чакърови празници - Самоков

Чакъровите празници са в прослава и преклонение пред делото на самоковеца Христо Проданов – Чакър войвода – българинът, самоковецът, който не преклони глава, а се изправи срещу редовната турска армия в защита на онеправданите и угнетените. И за всички герои, опълчили се срещу поробителите и подтисничеството. Организатор е Клубът на любителите на исторически оръжия „Чакър войвода” с подкрепата на община Самоков. Чакъровите тържества пресъздават чрез историческа възстановка живота на Чакъра и възраждат историческата ни памет за битки и събития, които са част от нашата идентичност като самоковци. Те събират в себе си история, фолклор, традиция и онзи борчески дух, с който ние самоковци сме закърмени. Във възстановката участват патриотични клубове от цялата страна.

Празникът се провежда събота и неделя в края на месец юли на историческата местност „Чакърови поляни”, съхранила истории и легенди за битки и герои. Местност, която днес събира хора от близо и далеч, за да възродим героизма от миналото ни и да му отдадем заслужено признание.

Пресъздаването на целия този колорит ни дава самочувствието на ценители и пазители на българщината.

Началото на празниците е поставено през 1975 г. След прекъсване от 10 години, от 2013 година тържествата се провеждат всяка година.

Фестивал на чипровския килим - Чипровци

Подробно представяне на отделните етапи през, които се преминава за да се създаде чипровския килим. Килимарството в град Чипровци, наричано някога ,,Цветето на България”, е занаят с многовековна традиция, който е запазен и до днес. Смята се, че в Чипровци се тъче от векове. Най- големият разцвет на килимарството в града настъпва по време на Възраждането. От тогава и синоним на Чипровци стават красивите килими. Днес неповторимата хубост на килима събира мало и голямо, българи и чужденци в града на традиционния ,,Фестивал на чипровския килим”, като на голям и вълнуващ празник. На площада се опъват шатри, под които сръчни майсторки показват как се изработва чудната постелка. Демонстрацията започва от преденето, преминава през багренето и дтига до тъкачния стан. Организирането на фестивала е с цел популяризиране на килима, който е един от феномените на българската история. През 2017 г. за първи път бяха показани и т.н килимени люлки. Всеки, който пожелае, може да се люшне в тях за здраве, хубост и магическа сила, каквато излъчват килимите.

Фестивал Дефиле на младото вино - Сдружение Съвет по туризъм Пловдив

„Дефиле на младото вино“ е търговска марка на Съвета по туризъм – Пловдив за организиране и провеждане на дегустации на млади български вина в рамките на последната седмица на месец ноември в Стария град на Пловдив.

Локациите, в които се дегустира вино са възрожденските къщи – музеи, ресторанти и галерии в Стария град. Винопроизводителите са разположени както вътре в къщите, така и по шатри в дворните пространства, с осигурени отоплителни тела. Всеки винопроизводител организира своето представяне на място, брандиране и др.

Откриването на „Дефиле на младото вино“ започва от 13:00 часа, в петък с Дионисиево шествие от площада пред Общината към Стария град, съпровождано от ансамбъл „Тракия“, както и танцьори, разположени по главната улица по пътя към Римския стадион, които приканват хората и раздават брошури за събитието.

Множеството от граждани и гости на града се придвижват до сцената в Стария град. След танцово-музикална програма с участието на гост-звездата и приветствия на официалните гости на събитието. Символичният старт на консумацията на младо вино се дава с отварянето на „Бъчва на младото вино“, първа бъчва с вино от т.г. на миналогодишен носител на златното отличие. Официалните лица повеждат ценителите на хубавото българско вино по къщите, приютили винарите. Първите два дни на събитието /петък и събота/ винените дегустации продължават по 18 часа, а в неделя до 17 часа.

„Дефиле на младото вино“ стартира през 2009 г. с 16 участника в 6 възрожденски къщи.

Античен фестивал Марцианопол – животът в древния град - Девня

Античния фестивал „Марцианопол – животът в древния град“ се провежда в началото на лятото (май, юни месец) за трета година в античния амфитеатър на Марцианопол. Фестивалът е ежегоден и се провежда в два последователни дни. Той е емблематично събитие за града, което привлича посетители и туристи. Това е една от многото стъпки, които се предприемат, за да превърнем града в предпочитана дестинация за туризъм и в уникален по вида си историко-археологически парк от национално и международно значение“.
Във фестивала през 2018 г. взеха участие двойно повече групи от предходната година, а именно Asociatia Culturala Tomis от град Констанца (Румъния); Dux Anticae – сдружение за исторически възстановки от Свищов; „Група за реконструкция на антична и ранносредновековна фехтовка и борба – София“; групата „Търновци“; групата за исторически възстановки „Антична Тракия“ Ямбол; „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“, както и реенактори и занаятчии от България.

Фестивала се открива с тържественото шествие от стените на древния град Марцианопол пред Музея на мозайките в Девня до руините на античния амфитеатър предвождано от конници, разноцветна колона от мъже, жени и деца, облечени в различни типове тракийски, римски и варварски облекла.

Шествието в амфитеатъра се посреща от стотици посетители облечени в бели тоги.

Последват дългоочакваните зрелищни сцени, пресъздаващи исторически моменти от Древността, както и жертвоприношителен ритуал за измолване благосклонността на бога на войната Арес.
С дикторски глас и специални звукови ефекти и древни мелодии се преразказват моменти от учредяването на римските провинции Гърция и Македония, след което на сцената се разиграва зрелищна битка, пресъздаваща завладяването на Тракия от римските легиони.

Между битките се извършва демонстрация на екипировка и въоръжение на легионерите, както и на видовете построения в римската армия.

Във втория ден от фестивала следват клетва за вярност към императора, римска мода, пазар на роби, гладиаторски игри, мистични танци и античен спектакъл.

В амфитеатъра е открит занаятчийски пазар с римска кухня, грънчарство и монетосечене, стрелба с лък, като в опънати древни шатри постлани със слама майстори демонстрират как се правят доспехи и се секат монети. Всеки може да опита и вкуса на римската войнишка леща, сготвена по рецептата на най-популярния в древността готвач Марк Апиций, топъл печен хляб и да си направи сам монета или да си закупи такава.

В чест на победителя във фестивалния гладиаторски бой момичетата от румънската група „Културала – Томис“ – гр. Констанца, изпълняваха мистични танци.

Национална джаз среща - Русе

„Национална джаз среща – Русе“ се организира от фондация „Петър Петров – Парчето“, Община Русе, КДК при ОП „Русе арт“. Събитието се състои през месец ноември в Доходно здание – Русе. Първото издание на проекта е през 1975г., организирано от Петър Петров – Парчето, легендарен български джаз изпълнител, любител и популяризатор на джаза в България.

Целта на събитието е поддържането авторитета на българската джаз сцена у нас и в чужбина. Фестивалът е един от най-старите и реномирани, който събира елита на българските джаз музиканти. Провежда се ежегодно от 1975 г. насам в рамките на есенния салон на изкуствата и културата, организиран от Община Русе.

Национален фолклорен събор Леденика - Враца

Националният фолклорен събор „Леденика“ се провежда за трети пореден път в местността „Леденика”, гр. Враца. Целта е да се възродят, съхранят и популяризират традициите, обичаите и културните ценности на Врачанския край като място на дълголетна история, както и превръщането на събора в събитие, допринасящо за развитието на туризма в региона. Тази година началото му бе поставено с годеж по стар български обичай на избраната двойка, която се венча на Северняшката сватба. Традиционният обред бе пресъздаден в къщата на Димитраки Хаджитошин в Етнографско – възрожденския комплекс „Св. Софраний Врачански”. В рамките на събора на открита сцена се представиха над 90 фолклорни групи и състави от цялата страна. Участие в културната програма взеха и професионални изпълнители – Ива и Велислава Костадинови – наследници на неповторимата Гуна Иванова, Илия Луков, Ивана Дякова, групата „Тъпани и гайди“, МФГ „Огражденска четворка”, Иван Георгиев от село Българи, който е 5-то поколение нестинари. В организираното майсторско надиграване взеха участие 8 състава от градовете Враца, Мездра, Козлодуй, София и Перник. Сурвакарска група от село Друган изпълниха автентичният ритуал „Сурвакарска сватба”, а кукерите от село Войнягово показаха майсторски танци. Патриотичният клуб „Бдинци” – гр. Видин представи и демонстрира старинно оръжие от края на XIX век.

През втория ден на събитието бе направена възстановка на традиционна Северняшка сватба. Началото и бе дадено от звуците на 32 гайдари, като групата бе водена от народната певица Валя Балканска и гайдарят  Петър Янев. На поляната в местността „Леденика” бяха застлани 45-метрови месали, подредени в 12 реда с над 1 500 глинени чаши и паници, изработени от местен майстор – занаятчия. Участие във възстановката на сватбата взеха около 1 300 човека, а самия събор бе посетен от над 19 000 души.

Новост за събора бе възстановката на древните ритуали „Царят-жрец, Дионис и виното“ и „Хляб от Бога”, изпълнени от театрална група „ТЕМП” при Младежки дом – Враца с ръководител Георги Врабчев. Обособен бе и туристически щанд „Опознай Враца”, където бяха представени културно-историческите и природни забележителности на региона и перспективите за развитие на фестивален, винен, селски, еко и културен туризъм. Представители на Дирекция Природен парк „Врачански Балкан” организираха тематични работилници – „В света на лешоядите”, „Тайният живот на прилепите” „Непознатите растения”.

По време на събитието над 50 занаятчии от различни градове на страната предлагаха свои ръчно изработени сувенири от вълна, бродирани национални носии, тъкани килими и черги, български народни музикални инструменти, икони от дърво, битова керамика, реплики на старинни български накити – нагръдници и пафти, каменна пластика, изделия от ковано желязо. И в двата дни на събора имаше обособени детски работилници, където децата заедно с трудотерапевти се забавляваха, получавайки повече знания за традиционната българска носия и занаятите.

Фестивал Опера на върховете - Белоградчишки скали - Белоградчик

Туристическо събитие – фестивал, създаден от Софийска опера и балет в сътрудничество с община Белоградчик, който предлага на зрителите неповторимо изживяване в уникалната среда на Белоградчишката крепост и специален пърформанс в пещера „Магурата“ с посещение на „Галерията с праисторическите рисунки“.

Първото издание на фестивала е проведено на 05,06 и 07.08.2016г. Второто издание на фестивала се проведе в периода – 21.07.2017- 06.08.2017г., с поставянето на 11 представления.Третото издание на фестивала се проведе в периода 13 – 29.07.2018г., с представянето на 11 представления под открито небе и 3 спектакъла в пещера „Магурата”.

Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти- Разград

Първото издание на „Панаир на киселото мляко“ е проведено през 2002г. с цел да се популяризират традициите на местната етнографска група- капанци, за които се смята, че са най-старото българско население, съхранило старата традиция на приготвяне на уникалното по вкус домашно кисело мляко известно още като Капанско кисело мляко. Първото издание се провело в рамките на пет дни.

В последващи издания на Панаира като участници се включват и представители на други етнографски групи и фолклорни състави, както и международни участници. Засилва се интереса на фирми, предлагащи мляко и млечни продукти, които получават възможност да представят своите продукти. През годините, Панаирът се развива и се обособява и „Фестивал на народните традиции и художествени занаяти“, в който участват занаятчии от България и чужбина, които представят различни художествени занаяти- дърворезба, рисуване върху стъкло, върху текстил и керамика, капански сувенири, плетиво, бижутерия, ковано желязо, бижутерия, изработка на кукли в народни носии, кожухарство, абаджийство, иконопис и други.

Байк и рън за Чепън - Драгоман

„Байк и рън за Чепън“ е ежегодно състезание за планинско бягане и колоездене в сферата на алтернативния туризъм. Надпреварата е разпределена по дисциплини за колоездачи и бегачи, като всеки участник избира по кое от трасетата да се състезава – 42 км. или 21 км. Стартът за всеки е пред Община Драгоман, като състезателите в по-късата дисциплина правят една обиколка, а по-издържливите преминават през още една, като цялото трасе е под формата на осморка, което означава, че няма повторение на пейзажите, които следват състезателите по пътя към тяхната цел обратно към финала, отново пред Община Драгоман.

През 2012 г., съвсем като на шега, стартира първото издание на „Байк и рън за Чепън“, категория само „Байк за Чепън“. Първоначалният брой участници е сравнително малък (около 80 участника), но след провеждането на това първо издание се събуди интереса в много хора, които непрекъснато се интересуват за следващото състезание.

Аудио - визуален спектакъл Бегликташ в звук и светлини - Приморско

Аудио – визуален спектакъл Бегликташ в звук и светлини – Приморско

С любов и вяра в общите ценности - Белица

Целта на празника е да съхрани и популяризира българската природа, фолклор и народни традиции – извор на непреходната сила на българския корен и дух, носещи посланията на любовта и вярата в общочовешките ценности и националната ни култура. Да представи и популяризира модела на мирно съжителство на етнически и религиозно разнообразни общности, който да се мултиплицира на национално и международно ниво. Стимулиране на туризма, като икономическа дейност в която основно място заемат хората. Да допринесе за увеличаване предприемаческия дух и на посещаемостта за успешно развитие на целогодишен туризъм в община Белица.

Специален акцент на празника е създаване на условия за развитие на туризма, за реализиране на хората в разнообразните туристически услуги. Затова на специално подготвени щандове, всеки един производител на земеделска продукция, на млечни продукти , събирачи на билки и гъби, производители на сладка от горски плодове, пчелен и билков мед , местни занаятчии имат възможност да изложат своята продукция придобита и произведена в екологична среда.

Фестивал на занаятите и изкуствата - Козлодуй

На 16 и 17 септември 2017 в Ботев парк, град Козлодуй за пръв път се проведе Фестивал на занаятите – Козлодуй 2017, вдъхновен от предстоящата Европейска година на културното наследство. През двата празнични дни, под формата на изложение-базар, майсторски работилници и ателиета, бяха представени занаяти от региона и страната като: тъкане, дърворезба, грънчарство, плетива, бижутерство, пчеларство, каменоделство, обущарство, ножарство, бакърджийство и още много други. Майстори-занаятчии, освен от община Козлодуй, имаше и от Видин, Враца, Плевен, Мездра, Лом, Мизия, Софрониево, Бяла Слатина, Михайлово, Моравица, Мездра, Ботевград, Чипровци, Плевен, Габрово, Кунино.

През 2018 Фестивалът бе преименуван на Фестивал на занаятите и изкуствата и се проведе на 14, 15 и 16 септември. Занаятчиите участници се увеличиха двойно, а артистите (близо 750) участваха в тридневна наситена програма, като възрастта им бе от 4 до над 80 години. И на двете издания на форума гостуваха състави от съседни общини от Сърбия и Румъния.

Национален туристически поход По пътя на Ботевата чета–Козлодуй-Околчица

Националният туристически поход „По пътя на Ботевата чета–Козлодуй-Околчица“ се провежда ежегодно в периода 27 май–2 юни и е най-мащабната, патриотична и туристическа инициатива в Европа,организирана от Областна администрация–Враца(ОА). При изпълние на дейностите съдействие оказват Министерство на образованието и науката,Министерство на туризма, Регионалните управления по образованието, Български туристически съюз и СКО „Леденика“ Враца и общините, през чиито територии преминава походът. Финансира се от Правителството на Република България.В похода участват ученически групи, туристически дружества,клубове и секции по туризъм и индивидуални участници от страната и чужбина.Преходът включва някои от 100-те национални туристически обекта на България и е популярен както сред българските, така и сред чуждите туристи.Националният туристически поход „По пътя на Ботевата чета–Козлодуй-Околчица“е не само туристическа проява, а урок и възможност да се изпита най-патриотичното чувство на признателност към подвига на Ботевата чета и загиналите за свободата на България, да се съпреживеят паметните дни на Априлската епопея, да се засвидетелства уважение, прекланяйки се пред живота и делото на Христо Ботев и падналите за свободата на България.Пътят на Ботев не е само географско и историческо понятие. Изисква се огромно родолюбие, за да се извърви пътя на героичността и славата, на несломимия бунтовнически дух и всеки участник да се слее с героите и събитията от 1876 година.Участието в похода възпитава младите хора в дух на патриотизъм и любов към Родината, учи ги, че трябва да имат памет за историческите събития и да се гордеят с дедите си.Походът преминава през 120 км. отсечка на Мемориален комплекс “Ботев път”, обявен за групов исторически паметник на културата от национално значение /ДВ бр. 99 от 1993г./. Комплексът е единствения по рода си внушителен паметник на величавия подвиг на Христо Ботев и неговата чета и включва алейна част, паметници,паметни знаци, веществени следи, мемориални кътове, кътове за отдих, исторически пътеки,къща-3музей “Баба Илийца” в с. Челопек,музейна сбирка връх Околчица. Сподобряване на организацията и провеждането на похода, Областна администрация–Враца цели да привлича все повече участници,като привличането и на ученици от цялата страна устойчиво работи за повишаването на националното самочувствие,усещане за родопривързаност и чувствителността към Отечеството.

Фестивал Празници на стария град - Пловдив

Фестивал „ПРАЗНИЦИ НА СТАРИЯ ГРАД”, издание2018г. бе под надслов „По трихълмието навремето”. Този форум е със седем годишна история, като в последните си издания е с времетраене от 7 дни-17 до 23 септември 2018г. Целта на”ПРАЗНИЦИ НА СТАРИЯ ГРАД” е на територията на Старинен Пловдив чрез средствата на цялата палитра от изкуства–музикално, изобразително, танцово,фотографско, певческо, аудиовизуално, да се привлекат публики с различни социални и демографски профили, за да се акцентира върху великолепието на Старинния град. Екипът на Общинския институт цели с този седемдневен арт маратон да отправи покана към жителите и гостите на Пловдив да съпреживеят магията на всички туристически обекти–къщи, музеи,галерии, Античен театър и Римски стадион, на територията на Института.Отварящо събитие на фестивала бе двудневна научна конференция на тема „Съхранение, опазване и популяризиране на културното наследство на област Пловдив”, съвместно с Областен информационен център. Наред с научната конференция се откриха редица изложби–фотографска, плакат, живопис, икебана, макраме, бижута и др. Занаятите бяха представени чрез пъстър и богато представен базар, както и чрез уникален по рода си пленер кукли в различни техники–царевична шума,плат, прежда, хартия, дърво и плъсти. Като2форум, който цели да привлече широкоспектърна публика и да даде сцена на всички изкуства, Празници на Стария град 2018 стана домакин на:грандиозен поп концерт на Античен театър; на днувневно танцово събитие „Пловдив танцува под звездите”;на тридневен музикален маратон на локация, която с е овладява за първи път–Небет тепе и събра на една сцена десетки артисти в жанра етно, джаз, етно джаз, гръндж, алтернатив; на кино вечери с некомерсиални авторски филми, представени на открито; на отворена приемна „Европа директно-Пловдив”;на парад на ретро автомобили; на модноревю-спектакъл с представени етно модели; на премиера на авторски биографичен филм завиден пловдивски научен деец и преподавател;на демонстрации и възстанови; на зони за деца–стена за катерене, батути и кът за детски анимации с учебна насоченост;на проекта „Море от любов”–сватби в Стария град;на Стрийт арт; на Pop-upпарк–тренировки на открито; на опознавателен тур „По трихълмието на времето”;на игра-провокация по грамотност „Открий грешките във фестивалната карта. Богат и пъстър пъзел от събития и инициативи, в който организаторите изпълниха амбициозната с и цел Старият град да празнува ЗАЕДНО своето съвременно настояще, като стъпва на фундамента своето минало, дух и традиции,ЗАЕДНО и с много приятели от гилдии и сдружения, с всички музеи и галерии на територията на Старинния град.

Национален туристически поход По стъпките на Самуиловите войни - Петрич

Има места в нашата родина, които ни карат да се чувстваме горди, че сме българи. Има мигове, които предопределят съдбата на един народ за поколения напред. Има събития, които отбелязват цели епохи от развитието на държавите и остават дълбоко запечатани в националната памет.

Такова е и мястото, където се провежда похода и където е изграден най- новият интерактивен туристически маршрут „Път на Самуиловите воини“ създаден от сдружение „Млад планинар“ с подкрепата на Община Петрич.

За първи път походът се организира по повод честванията 1000 години от управлението на Цар Самуил през октомври 2014 година. От тогава той се превърна в традиция и се провежда всяка година в първата неделя от месец октомври. Провежда се в една походна колона по 5- километровия път от НПМ „Самуилова крепост“ до с. Ключ в Община Петрич. През 2018 г. похода се проведе за пети път по повод 1004 годишнина от управлението на Цар Самуил. Той е традиционен и дава възможност на туристите ежегодно да преминават през историческия „Път на Самуиловите воини”. Преходът е от Т3 категория на трудност.

Франкофонски фестивал Francofolies.Blagoevgrad - Благоевград

През 2015 година престижният фестивал за съвременна френска музика FRANCOFOLIES БЛАГОЕВГРАД беше възстановен от Община Благоевград след близо 20 годишно прекъсване и се реализира като изключително успешен проект. Българското издание на фестивала FRANCOFOLIES BLAGOEVGRAD е едно от най-големите събития от цял свят, популяизиращи френскоезичната култура през 2017 година, според проекта „Голямата обиколка“. Инициативата е на френската държава е под патронажа на френският президент Франсоа Оланд. Миналата година тя подбра 100 големи събития от 5-те континента, които да влязат в да влязат в списъка за посещение на приятелите на франкофонията от цял свят.

В Благоевград пяха едни от най-популярните френски музиканти Gipsy Kings, световните звезди ZAZ и Nouvelle vague, френските легенди Патрисиа Каас и Патрик Брюел, електро суинг групата Караван палас, любимият на дискотеките в Европа DJ Боб Синклер, супер актуалният DJ Feder, световноизвестната електро-суинг бандата PAROV STELAR. Съпътстващата програма на фестивала трета година поред включва и младежки модул, в който взимат участие френско говорящи ученици от цяла България. Те се събират в Благоевград и в продължение на 2 дни обменят опит, беседват и мерят сили в дебати и състезания. Това е още един от начините да привлечем и приобщим младите хора и като аудитория и като участници в един раздвижен и културен международен проект, какъвто е Франкофоли. Друг начин за насърчаване и включване на младите към концепцията на фестивала е подбора на доброволчески екипи, които активно взимат участие при подготовката и изграждането на бекстейджа на звездите, кетъринг зоната, зоната за отдих. Те също участват в последният етап на PR-кампанията, както и придружават и упътват световно известните звезди при престоя им в Благоевград. Франкофоли е широко отразен във френските и българските медии. Официални гости са представители на различни дипломатически мисии, на държавни институции, министерства, частни дружества, неправителствени организации, популярни артисти, френски гости и медии.

Празник на еленския бут - Елена

Празникът на еленския бут води началото си още от есента на 2012 година и до днес – вече 7 години е традиция и запазена марка на Еленския балкан. По-възрастните жители си спомнят, че още преди много години в дните около Димитровден в града се е провеждал сбор. Това е поводът общинското ръководство, заедно с Местния съвет по туризъм, да възобновят тази позабравена традиция, която съчетава типични обичаи и цели да популяризира местните производства и даденостите на община Елена – красивата природа, чистият въздух, екологично чисти продукти и съхраненото културно-историческото наследство. На всеки празник най-голямата атракция е пърленето на прасе над трап. Възстановката на старата еленска традиция събира много любопитни, които не само наблюдават обичая, но и опитват от вкусните месни специалитети.

Празникът на Еленския бут е събитие, което се превръща във възможност за културен обмен на хора, ценящи българските продукти и уважаващи традициите. Чрез фестивала всеки може да усети живите традиции на балканджиите.

Популяризирането на събитието не се дължи на предварително изготвена рекламна кампания. Значение имат големия големия брой електронни и печатни медии, отразяващи събитието. Също така община Елена редовно участва в туристически изложения, където промотира фестивала. Не на последно място са социалните мрежи – празникът има страница във Фейсбук, където се публикуват новините, свързани с него.

Сайтът на община Елена, туристическият портал на града, също допълват за популяризирането на фестивала.

Местата за настаняване рекламират туристическото събитие като специално за трите дни на провеждането изготвят туристически пакети и оферти.

Събор на бялото братство - Сапарева баня

Всяка година през месец август в района на Седемте рилски езера се събират хиляди последователи на учението на Петър Дънов. Тогава те посрещат своята Слънчева Нова година. По време на събитието се четат духовни беседи, пеят се химни и се произнасят молитви. Един от най-впечатляващите моменти е танцът паневритмия, създадени на философска основа от Петър Дънов.

С всяка изминала година участниците в „Лятната духовна школа“, както я наричат дъновистите, привлича все повече участници от страната и чужбина.

Последователи на учението на Петър Дънов се събират, за да изпълнят магическия танц „Паневритмия”. Танцът се състои от тридесет ритмични музикални движения, като целта му е постигане на хармония с природата, Вселената и Бог. Танцът Паневритмия се изпълнява сутрин, при изгрев слънце сред природата. При него всички участници са облечени в бяло и подредени в кръгове изпълняват леки, наподобяващи танц, движения, стъпки и упражнения на фона на специална музика.

Да поставим рекорд на Гинес заедно: Най-голямото боядисване на яйца в света - Арте хотел Велинград

Arte Spa&Park Hotel, Велинград и Община Велинград вярват в българските традиции, подкрепят ги и се опитват да ги съхранят и запазят, както не веднъж сме Ви доказвали. И този път заставаме зад една такава идея, която да обедини в българското, да повдигне духа ни и да ни зареди с емоции и енергия за един от най-светлите празници – Великден.

Целия екип на хотела, заедно с деца, родители, гости, граждани и приятели на града ще се опита, и надяваме се успее да покори рекорд за Книгата на Гинес, а именно: Да поставим рекорд на Гинес заедно: Най-голямото боядисване на великденски яйца в света.