Иновация

Крайни резултати в: ИНОВАЦИЯ

Описание на иновацията

Платформа www.foreigner.bg

Сайтът е от февруари 2018 г. с повече от 80 000 показвания на страниците си, 30 интервюта на изселници, живеещи в България (от повече от 15 различни страни), повече от 40 статии за българския начин на живот и 25 за съвети за чужденци, които искат да се преместят в България. Facebook страницата има повече от 3800 последователи.

„foreigner.bg е социално предприемачество. Аз правя този проект, защото знам колко трудно може да бъде да направите първите стъпки в България и да ми повярвате, не се е променило много по отношение на достъпа до подходяща информация от първото ми посещение в България през 2004 г., www. foreigner.bg е единствения сайт, който събира и споделя подходяща информация безплатно за всички посетители и туристи на английски и испански език.“

Замък Вкюбени във вятъра, 3D панорамни обиколки

Играта е базирана на виртуална реалност и „води” търсачите в лабиринтите на замъка, където обаче на определено ниво, за да се продължи, трябва да се излезе от виртуалната реалност” и да се продължи с туристическа разходка на живо. След постигане на определен резултат, отново играчът се връща и продължава играта на мобилното си устройство. В края на играта всеки справил се участник намира „съкровището на Замъка“ и получава като награда част от него.

Фестивал Бъдинъ - въздушна акробатика в крепостта Баба Вида

Фестивалът Бъдинъ се провежда за шести пореден път в средновековната крепост „Баба Вида“ във Видин. Миналите издания включваха различни ритуали и сцени характерни за средновековната епоха. През настоящата година в програмата беше включен акробатичен спектакъл от стените на най-високата кула на крепостта – Срацимировата. Втората част на представлението беше от Входната кула на единствената напълно запазена крепост в страната.

По време на средновековния фестивал се организират различни прояви, които насочват вниманието към забележителната туристическа атракция и нейното историческо значение. Шестото издание беше с по-различен характер, по нетрадиционен начин се представи уникалността и красотата на популярния туристически обект, чрез въздушна акробатика от средновековните кули. Мотото на събитието през 2018 г. беше „История и иновация“. Трупа Канетикс представи уникален спектакъл, включваш акробати елементи, музика и светлина. Това превърна Крепостта в естествен декор на едно впечатляващо представление. Малките почитатели, като допълнение, бяха приятно изненадани от анимация представена от актьори на кокили. На фона на средновековното съоръжение иновативното решение предизвика множество адмирации.

Нов специализиран web-портал на Български съюз по балнеология и СПА туризъм

Новият web-портал на Български съюз по балнеология и СПА туризъм е резултат от необходимостта на едно място да бъде събрана цялата информация за ресурса на България като целогодишна СПА и Медикъл/СПА дестинация.

Изработката му отне 4 месечна работа на едни от най-добрите специалисти в софтуерната сфера, като пусковият му срок е 1 декември 2018 г.
Нов специализиран web-портал на Български съюз по балнеология и СПА туризъм, който притежава:
– Модерна и ангажираща визия, подходяща за всички устройства и резолюции;
– Възможност за резервации от профила на хотела и deep линкове към всяка от офертите;
– Удобно за ползване съдържание на всяко устройство;
– Възможност за търсене по зададени критерии;
– Бързо действие, качество на код, функционалност и мобилно адаптирана версия.

3D добавена реалност на Тракийско светилище Бегликташ

„3D добавена реалност на Тракийско светилище Бегликташ“ – Община Приморско

Виртуална реалност в НИАР Мадара

През 2017 г. Регионален исторически музей – Шумен реализира платформа за виртуална реалност в НИАР „Плиска“. Приложението се състои от две части – триизмерна възстановка на Омуртаговия дворец по археологически данни и 360° изображения на централната експозиция на Регионален исторически мзуей – Шумен. Веднага след своето представяне, тя предизвика огромен интерес сред посетителите. Изключително успешното приложение даде основа за разработване на още една платформа, която да бъде доразвита, подобрена, разширена и обогатена, като същевремено използва и развитието на необходимите технологии чрез техните нови разработки.

Виртуалната реалност в НИАР „Мадара“ се състои от съответните софтуер и хардуер. Чрез 360° виртуални панорами и реални изображения са представени различни теми и периоди от развитието на култовия център на България. Поставяйки специалните ВР очила посетителят се озовава в космически кораб, който той навигира чрез маркерите на водещата интерактивна карта. След избор на работен език, „корабът“ се движи във времето към избраната „дестинация“. Представени са най-интересните и значими археологически обекти на територията на резервата – Малката пещера (най-ранното човешко обиталище в региона), Голямата пещера (убежище и свещено място хилядолетия наред), капището (основно място на култовете на прабългарите), манастирският комплекс (тук през средните векове е функционирал най-големият скален манастир по земите ни) и самият скален релеф Мадарски конник. Чрез различни ситуации и диалогови прозорци „пътешественикът“ научава факти за съответната „дестинация“, получавайки и визуална представа за нея. Той има възможност да разговаря с местни представители – пещерни хора, жреци, колобри, ханове, свещеници и да „преживее“ различни моменти от ежедневието им.От страна на техническо оборудване системата ползва най-новата разработка за ВР – очилата Окюлъс Гоу, реализирани на световния пазар това лято. Те са безжични и функционират самостоятелно (без смартфон или настолен компютър), като чрез вътрешни камери, сензори и софтуер проследяват реалните движения, предавайки ги съответно и във виртуалния свят, показван в очилата.

Иновации на спортния клуб Bo&Bo

Спортен клуб „Bo&Bo“ е основан през 2013 г. с цел развитие и популяризиране на билярда като спорт в Община Петрич и България като цяло. С организирането на състезания по билярд се дава възможност за развитие на алтернативна форма на туризъм в Община Петрич.

От самото начало клуба взима участие в редица спортни състезания в Българи и чужбина. Бързо добива популярност и печели призови места на републикански и международни турнири. През 2017 година клуба е избран за Балкански център по билярд между всички балкански държави от източно европейската билярдна федерация – EAST EUROPEAN BILLIARD COUNCIL. Председателя на клуба по билярд Bo&Bo представлява европейската федерация на България.

Популяризиране на спорта сред местните и привличане на спортисти от цяла Европа. Постигане на високи резултати както в България, така и в Европа и откриване на млади таланти. Участието на световни признати личности в определената сфера подпомагат популяризирането и развитието на алтернативни форми на туризъм в Община Петрич

Платформа www.fest.bg

История се заражда още от преди няколко години, през дългите ни години на работа с общини и туристически информационни центрове.

Поради много образието на различни обичай, фолклорни събития свързани с българщината и корените на население винаги е добре има повече информация, която да пренасочва и да предизвика интерес и най вече да улеснява желаещите да посетят стотиците Фестивали у нас!

Целта е да се създаде постоянен интерес по спецификата на населени места, регионите и да се провокира посещения на туристи, които да се потопят в Традициите на местното население, да се докоснат до корените на Българските обичай, не само с преживяване, а с цялостната картина

Иновативни услуги и технологични решения в туристическата индустрия - TravelLine

Cloud-Based Management Solutions for Hoteliers -иновативни инструменти за управление на On-line продажби за хотели TravelLineComplex, изцяло насочени към ефективното и иновативно управление на хотелски бизнес и професионален мениджмънт на различни комплекси за настаняване,чрез софтуерен алгоритмичен комплекс за автоматизация и управление на бизнес процеси, въвеждащи нов Стандарт в Online Продажби за Успешни Хотелиери.

Международна IT-компанияTravelLineSystems LLC разработва TravelLine Complex и работи в туристическата индустрия с хотели и места за настаняване от 2008 година.За компанията по целия свят работят над 250 IT & Sales& Web & Designers професионалисти.Услугите на TravelLine се използват от повече от 5000 хотела в различни страни.Официалният представител на TravelLineв
България за първи път(от 2017)е г-н Стефан Карапанчев, Управляващ Партньор TravelLineBulgaria (с юридическо наименование Анстеа ТЛ Cинерджи ООД/Anstea TL Synergy Ltd.).ТravelLine Bulgaria е създадена след повече от 15 години успешен професионален опит в туристическия бранш, в сферата на професионалното управление на туристически обекти(хотелски и апартаментни комплекси, ваканционни селища, комплекси от затворен тип) и човешки ресурси с новаторски идеи и разработване на Sales Target & Management Strategy за ефективно управление на процеси в Хотелски & Пропърти Комплекси с индивидуален
подход за постигане на резултати и целите на мениджмънта.

TravelLine Complex включва иновативни Услуги, представляващи софтуерен алгоритмичен комплекс за автоматизация и управление на бизнес процеси на Хотели и различни места за настаняване. Също така се осъществява контрол на онлайн дистрибуцията, увеличава се ефективността на продажбите, и се осигурява развитие и поддръжка на сайтове на хотелиерите.Основни Услуги/Системи от TravelLine Complex:1.TravelLine Система за Онлайн Резервации -On-line директни резервации на сайта на хотела и на официална страница в социална мрежа“TravelLine Система за Онлайн Резервации“ или „TL:Хотел“ или „TL: Booking Engine“означава набор от софтуерни услуги за резервация на стаи (услуги) в хотел (място за настаняване) в реално време (онлайн) чрез Интернетна уебсайта на хотела (мястото за настаняване) хотела и чрез модула за резервации, внедрен в други онлайн мрежи. On-line Модул за резервации прави резервацията лесна и достъпна от всяко устройство.Настройва се към екрани на компютри, таблети и смартфони. Включва и базисен одит на сайт от нашия IT отдел и анализ за ефективността на сайта.

Кампания Стани приятел на Сливен

Кампанията „Стани приятел на Сливен“ се осъществява от две години на територията на Община Сливен. По инициатива на Туристически информационен център, на 26 октомври 2016г. стартира успешно туристически продукт, който обедини институции, музеи и исторически места в една обща кауза. Инициативата включва изработка на карти, всяка с уникален номер, в които са вписани десет включени в нея обекти и десет печата за всеки музей или галерия поотделно, конкурси, томболи и други дейности.

Регламентът указва всеки турист, посетил един от включените обекти да има право, ако желае да получи безплатно карта, в която се поставя печат на съответния обект. След събирането на всички печати, картата се сканира и изпраща на e-mail на туристическият сайт на града www.infotourism.sliven.bg.

С това се получава правото за участие в томбола за награди, която се провежда ежегодно на празника на града Димитровден.
Обектите, които са включени в кампанията за събиране на печати са:
1. Регионален исторически музей – Сливен
2. Къща-музей „Хаджи Димитър“
3. Къша –музей „Сливенски бит“
4. Антична крепост Туида
5. Художествена галерия “Миркович“
6. Къща –музей „Добри Чинтулов“
7. Художествена галерия „Д. Добрович“
8. Художествена галерия „Сирак скитник“
9. Национален музей на текстилната индустрия
10. Туристически център на ПП“Сините камъни
Освен това в рамките на Кампанията има традиционно организирани няколко конкурса:
– Конкурс за есе с тема“Аз станах приятел на Сливен, защото…“
– Конкурс за снимка с тема „ Сливен ме изненада приятно с…“

КNG Водноспасителна служба

KNG Водноспасителна служба е създадена през 2016 г като профилирана компания в областта на водната безопасност и обезопасяването на водни площи с иновативни за страната способи и средства.

Внедряване на Спасителна шейна за джет в спасителското оборудване на морски плажове – незаменима при спасителни акции на средни и по-далечни разстояния
Повишаване безопасността на плажуващите на морски плажове и минимизиране риска за спасителя по време на акция на средни и по-далечни разстояния
Осигуряването на безопасни и привлекателни открити водни площи е основна цел на „Кей Ен Джи Водноспасителна служба“. Естетиката и атракциите трябва да са балансирани с безопасността на всички морски плажове и плувни басейни, за да се максимализира безопасната им употреба. Безопасността и приятния престой на посетителите им може и трябва да съжителстват. Те не трябва да бъдат взаимоизключващи се.

В тази връзка представяме на Вашето внимание Спасителна шейна за открити води.
През 2018 година KNG Водноспасителна служба за първи път въведе в употреба на територията на България спасителна шейна, теглена от джет.
Следвайки своята политика за намаляване риска от водни инциденти и нулева смъртност, и стратегия за развитие на компанията, Кей Ен Джи използва иновативни способи за повишаване качеството на предлаганите услуги и съответно повишаване безопасността на плажуващите в прилежащите водните площи на едни от най-посещаваните морски плажове – Слънчев бряг, Несебър и Приморско.

Анализирайки данните от НСИ и негативните демографски тенденции, водноспасителната служба се стреми да задържи и повиши високото качество на безопасност и да минимизира риска за човешкия фактор – спасител.

Спасителната шейна е отлично средство за намаляване нуждата от изтощително плуване и подхождане на спасителя към нуждаещия се от помощ при спасителни акции след близките плаващи знаци, на средни и по-далечни разстояния. Намалява с пъти продължителността на спасителната акция и увеличава с пъти шанса да завърши с положителен резултат.

Платформата за виртуален туризъм в реално време Virtual eyes

Платформата за виртуален туризъм в реално време „Virtual eyes“ стартира като дипломна работа за придобиване на образователна степен магистър по туризъм в СУ „Св. Климент Охридски“, като е защитен с отличие на 21.06.2018 г. Цел на дипломната работа бе да се изследват възможностите и потенциала за развитието на виртуален туризъм в реално време.

След успешната защита, „Virtual eyes“ се превърна в реална и вече работеща платформа за виртуален туризъм в реално време, като въпреки, че сайтът https://sofiaguide.wixsite.com/virtualeyes е във все още начален етап на развитие, към днешна дата са проведени виртуални обиколки в реално време на гр. София с над 30 виртуални туристи от: България, Белгия, Холандия, Русия, САЩ, Великобритания, Чехия и Босна и Херцеговина.

Платформата ще бъде представена на Втората Национална Конференция „Smartourism.bg“ в „Интер Експо Център“ на 07.10 или 08.10.2018 г.

„Virtual eyes“ е платформа за виртуален туризъм в реално време, при който лицензиран екскурзовод провежда туристическа обиколка на даден туристически обект или дестинация, заснемайки забележителностите посредством устройство, свързано към мобилната 4G мрежа, което предава на живо картина и звук към така наречения виртуален турист, който се намира на място, различно от това на туристическия обект. Самият турист не присъства физически на туристическата обиколка, но има видео и аудио връзка с екскурзовода, която дава възможност за осъществяване на двустранна комуникация между двамата – тоест, виртуалният турист/туристи могат да задават различни въпроси на своя екскурзовод и да направляват обиколката спрямо своите интереси така, както ако присъстват на нея физически.

Към момента като заснамещо устройство се използва мобилен телефон с допълнителна камера с висока резолюция. Виртуалните обиколки най-често се наблюдават от виртуалните туристи от техните домове, на персонален компютър, снабден с микрофон или на таблет.

С навлизането на следващото поколение 5G мобилни мрежи ще бъде възможно постигането на много високо качество на звука и картината, което ще направи възможно наблюдаването на виртуалните обиколки в реално време чрез устройства като 3D очила за виртуална реалност и по-големи екрани с HD резолюция – тоест, виртуалното преживяване ще се доближи максимално до реалността.

3D магнити в добавена реалност с Кръглата църква Св. Йоан

3D магнити в добавена реалност с Кръглата църква Св. Йоан