Туристическа атракция / обект

Крайни резултати в: ТУРИСТИЧЕСКА АТРАКЦИЯ/ОБЕКТ

Описание на туристическия обект / атракция

Антична вила Армира - Ивайловград

Вила „Армира“ е един от най-ранните и най-точно датирани вилни комплекси от римската епоха, проучени в България. Тя е изключителен архитектурен паметник от преди 2000 години. Това е най-пищно украсеният частен дом (дворец) от римската епоха, разкрит в българските земи. Вилата е била център на поземлено Владение, основано от богата тракийска аристократична фамилия.

Реновираната напълно „Вила Армира“ вече се класира на челни места като една от най-красивите ни културно-исторически атракции. От вилата започва един от етапите на надпреварата „Чудесата на България“.

С реализирания проект по ОП „Регионално развитие“ „Вила „Армира“ – една съживена легенда“, са изършени не само реставрационни и консервационни дейности, а същото така са върнати оригинали на мрамори и мозайки от двата най-големи музея в България и експонирани там, където са били преди повече от 2000 г. Това е един успешно реализиран проект, благодарение на който вила „Армира“ днес може да бъде видяна в цялото си величие и блясък.

Антична крепост на нос Свети Атанас - Община Бяла

От средата на 2009 г. на нос Свети Атанас, намиращ се на 3 км южно от град Бяла, се осъществяват археологически проучвания. Открити са материали от Класическата епоха до Късната античност (VI в. пр. Хр. – VII в. сл. Хр.). По откритите материали и данни от археологическите проучвания до този момент, е известно, че историческия обект на нос Свети Атанас е имал основно култово и сакрално значение до II-III век от новата ера. От III век нататък постепенно обектът се разраства и превръща в Късноантичен крепостен град и раннохристиянска епископия. Крепостта е преживяла няколко природни катаклизми и варварски нашествия, но след тях отново се е възстановявала, за да бъде окончателно опожарена и изоставена при аваро-славянското нашествие през 614 г.
С цел да бъдат опазени и съхранени материалните културно-исторически паметници открити при археологическите проучвания на нос Св. Атанас, през 2012 г., с удостоверение №91 (881) на Министерство на културата, е регистриран Общински културен институт /музей/ – гр. Бяла.

В края на 2013 г. приключва проект на Община Бяла за реставрация и експониране на исторически сгради от Античната крепост и превръщане на археологическия обект на нос Св. Атанас в туристическа атракция.

В началото на 2014 г. обектът е предаден на Общинския културен институт /музей/ – гр. Бяла за управление и стопанисване.

От 13.02.2014 г. Античната крепост на нос Св. Атанас е отворена за посетители. Туристите могат да разгледат реставрирана раннохристиянска базилика, три кръщелни за покръстване и най-голямата открита до днес антична винарна в България.

Обект Терариум - Минерални бани - Хасково

„Терариумът”, разположен в парк „Топлика” в Минерални бани е необичайна и интересна туристическа атракция за деца и възрастни. Тук посетителите имат възможност да посетят срещу минимално заплащане постоянна, добре уредена терариумна атракция.

Терариумите са едни от най-интересните и привлекателни атракциони по света. В България към настоящият момент има само един стационарен терариум към Софийския зоопарк и няколко подвижни (пътуващи) атракциони, най-големите от които са на Тракийското херпетологично дружество. Във всички тези терариуми са представени основно екзотични видове, а видовете от Българската херпетофауна (земноводни и влечуги в България) са изключително слабо представени.

Поради това, голяма част от българските влечуги (най-често различните видове змии) не се познават от голяма част от населението, което ги смята за опасни и много често ги избива, въпреки техния защитен статут. Повечето видове земноводни и влечуги в България са безвредни животни, които не застрашават човека.

От друга страна, за населението е полезно да различава опасните и отровните видове, за да знае как да се държи при среща с тях в природата.
В Терариума на Минерални бани, посетителите могат да разгледат постоянната експозиция от различни екземпляри земноводни и влечуги, които реално не могат да бъдат наблюдавани в природата продължително време. Това са зелена игуана, скален питон, жълта парагвайска анаконда, гърмящи змии и мн.др.

Белоградчишка крепост - Белоградчик

Белоградчишката крепост е недвижима културна ценност от национално значение, представляваща внушителен архитектурно – строителен и исторически паметник на културата.

Крепостта „Калето“ е една от най-добре запазените в страната. Използвайки естествената непристъпност на скалите, през І-ІІІ век римляните поддържат тук крепост за охрана на стратегическите пътища, които пресичат района. В късната античност тя е част от отбранителната система на Римската, после Византийската империя, изградена по северните склонове на Стара планина. Крепостта е доизградена от българите. Значението и нараства след обособяването на Видинското царство, включващо териториите на днешна Северозападна България, части от Източна Сърбия и Югоизточна Румъния. Белоградчишката крепост е една от последните крепости (тогава с име Белград), завладяна от османците в края на ХІV век. По време на Османската империя тук е настанен гарнизон, играещ важна роля в охраната на западните области на държавата и в потушаването на въстанията на българското население.
В периода 1805-1837 год. се разширява и преустроява за огнестрелно оръжие под ръководството на френски и италиански инженери. Паметните плочи във връзка със строежа са на турски и български езици – единствен случай в историята на строежите на турските крепости. Състои се от 3 двора (всеки с възможност за самостоятелна защита) с обща площ 10 211 кв. м и едно отделно укрепление. Има две главни порти – Видин капия и Ниш капия. На крепостните стени (височина до 10 м) са изградени амбразури за пушки. За оръдията са построени три бастиона за 15-16 оръдия. Във военно време броят на защитниците на крепостта и околните възвишения достига до 3000 души.

Кепостта е един от Стоте национални туристически обекта на България.

Пещера Магура- Белоградчик

Пещера ”Магурата” е обявена за природна забележителност със заповед от 03.05.1960 г.

Паметник на културата и национален туристически обект.

Образуването и е започнало преди около 15 млн.г. Първата отворена за посетители пещера в България. Благоустроена през 1961 година. Пещерата предлага изработване и разпространение на рекламни материали на български и английски езици. Изработени и преведени беседи за туристическия обект на български, английски, немски, руски,сръбски и румънски езици, които се предоставят безплатно на туристите.

Пълно обезпечаване с информация, включително насочване на туристи към местата за хранене, настаняване и други туристически обекти.

Обезпечено екскурзоводско обслужване.

Последните три години продължават дейностите по изготвяне на номинацията за вписването на „Праисторическите скални рисунки“ в пещера „Магурата“ в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, под ръководството ма Министерство на културата. През 2017г. са осъществени 3D заснемане и изготвяне на каталог на скалните рисунки. През 2018г. се реалзира проект на Регионален исторически музей – Видин за реставрация и консервация на скалните рисунки. Подобрени са условията на достъпност. Увеличен е туристопотокът и бройят на посещения на пещерата. Настанителната база в общината е изцяло запълнена през по-голяма част от пролетта, лятото и есента. За трета поредна година се провежда фестивала „Опера на върховете” с уникален пърформанс по музика на Рихард Вагнер в пещерата – „Богове, великани, джуджета и валкюри”.

Цари мали Град - Самоков

На 18.07. 2013 г. в с. Белчин отвори врати за посетители културно-истoрически комплекс ,, Цари Мали град”. Проектът за реставрация и експонирането на крепостта печели финансиране по Оперативна програма ,,Регионално развитие“, като дейностите се ръководят от Община Самоков. Музеен комплекс „ Цари мали град” представлява съчетание от културно – исторически забележителности и съхранена природна среда.

Комплексът включва два музейни обекта – Късноантична крепост и Етнографски музей със средновековна църква“Св.Петка“ – действащ храм.

Музейните обекти предлагат постоянни вътрешни и външни експозиции. Близо до крепостта е обособена зона за отдих и детски атракционен парк с изцяло свободен достъп.

Информационен център Хелвеция и Грифони - Казанлък

Информационен център „Хелвеция и Грифони“ е новата приемна сграда, обслужваща малък могилен некропол, състоящ се от три гробници: „Хелвеция“, „Грифони“ и „Шушманец“. Новата сграда е построена благодарение на проекта „Консервация, реставрация и социализация на тракийски могили „Хелвеция“ и „Грифони“, който успешно приключи през месец април 2017 г. Проектът допринася за реставриране и запазване за бъдещите поколения на два уникални паметника на тракийската култура с национално значение и дава възможност те да бъдат достъпни за посещения от граждани и туристи. Посредством архитектурното решение е потърсено органично вписване на сградата в природната среда като е използвана естествената денивелация на терена. Сградата е разположена под повърхността, като по този начин е запазен непокътнат обликът на мястото. Историята на „Долината на тракийските царе“ и информация за тракийската култура са предоставени чрез мултимедийни продукти, самостоятелно ползвани от посетителите на интерактивни мултимедийни екрани и информационни табла със снимкови и текстови материали. В приемната сграда туристите имат възможност да си закупят билети за гробниците, които искат да посетят, както и да наемат екскурзовод, който да им изнесе професионална беседа, за да бъде преживяването им още по-пълноценно и приятно. Двете гробници и приемната сграда са свързани посредством пешеходна алея, а целият район е облагороден. Комплексът притежава зона за рекреация и малък паркинг.

Регионален исторически музей - Враца

Регионален исторически музей – Враца се състои от централна сграда с историко – археологическа експозиция и етнографско – възрожденски комплекс, обособен през 1987 г. Музеят има обособени 9 зали, художествена галерия, Лапидариум (мозайки, надгробни стели, колони, каменна пластика и епиграфски паметници) и Музеон (музейни експонати и ценности, изработени от хартия с технологията Zn Art). В него се съхраняват експозициите от древните тракийски съкровища от Могиланската могила и село Рогозен, Сребърният наколенник, както и глинената плочка с най-ранната протописменност от Градешница. Освен това в зала „Предистория” може да се види скелета на праисторическата Тодорка, която е на възраст около 8 000 години, скелета Христо и уникалният за Европа глинен олтар с еленови рога от село Оходен. Етнографско – възрожденският комплекс „Св. Софроний Врачански” (ЕВК) включва 1 църква, Възрожденско училище и 3 възрожденски къщи с експозиции, представящи традиционния бит, занаятите и културата на населението от Врачански регион от края на 19-ти до средата на 20-ти век. Показани са духови и ударни инструменти, използвани от музикантите в оркестъра на основоположника на духовата музика в Северозападна България Дико Илиев. В комплекса може да се види и уникалния за България Музей на файтоните, където са изложени традиционни транспортни средства, изработени във фабриките и работилниците на известния врачански предприемач от началото на 20-ти век Мито Орозов.

Развлекателен парк Леденика - Враца

Развлекателният парк „Леденика“ се намира в сърцето на Природен парк „Врачански Балкан“, на 16 км. от гр. Враца и е създаден по проект „Развитие на устойчив туризъм в Община Враца. Леденика – туризъм без сезони“, финансиран по оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013“. Туристическата атракция представлява привлекателно място за отдих и развлечения на посетителите й. Основният акцент в нея е популярният природен феномен – пещерата „Леденика“, към който са изградени пет модула, предлагащи незабравими преживявания за всички възрасти – входен модул „Ледениче“, подземен атракцион „Звук и светлина“, образователен / интерпретативен модул „Прилепът“ (оборудван със специален киносалон за 5 D прожекции), алея с герои от приказките, амфитеатър и спортно – развлекателен модул „Мама, татко и ние“. Възможностите за прекарване на свободното време включват разходки по екопътеки, спортни игри и състезания, артистични мероприятия, викторини, карнавали, фотопленери и много други.

Развлекателният парк „Леденика” е уникален, атрактивен обект с потенциал да се превърне в самостоятелна туристическа дестинация с международен имидж, която ще допринесе за повишаване популярността и привлекателността на Община Враца.

Развлекателен парк Леденика - Враца

Развлекателният парк „Леденика“ се намира в сърцето на Природен парк „Врачански Балкан“, на 16 км. от гр. Враца и е създаден по проект „Развитие на устойчив туризъм в Община Враца. Леденика – туризъм без сезони“, финансиран по оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013“. Туристическата атракция представлява привлекателно място за отдих и развлечения на посетителите й. Основният акцент в нея е популярният природен феномен – пещерата „Леденика“, към който са изградени пет модула, предлагащи незабравими преживявания за всички възрасти – входен модул „Ледениче“, подземен атракцион „Звук и светлина“, образователен / интерпретативен модул „Прилепът“ (оборудван със специален киносалон за 5 D прожекции), алея с герои от приказките, амфитеатър и спортно – развлекателен модул „Мама, татко и ние“. Възможностите за прекарване на свободното време включват разходки по екопътеки, спортни игри и състезания, артистични мероприятия, викторини, карнавали, фотопленери и много други.

Развлекателният парк „Леденика” е уникален, атрактивен обект с потенциал да се превърне в самостоятелна туристическа дестинация с международен имидж, която ще допринесе за повишаване популярността и привлекателността на Община Враца.

Археологичен комплекс Малка раннохристиянска базилика - Пловдив

Археологически комплекс Малка раннохристиянска базилика датира от втората половина на V – VI в. През 2010 – 2013 година с подкрепата на Фондация „Америка за България“, Министерството на културата на Република България и Община Пловдив е извършена нейната цялостната реставрация и социализация.

Малката базилика е трикорабна. Има една апсида и притвор. От юг е изграден малък параклис, а до северния кораб е долепен баптистерий. Общата дължина на базиликата, заедно с апсидата, е 20 м, а ширината и е 13 м. Храмът е бил с богата архитектурна украса – мраморна колонада между корабите, мраморна олтарна преграда, амвон и синтрон. Подовете имат богата многоцветна мозайка, за кяото се смята, че е сред най-доброто, правено от майсторите от Филипополската школа.

Комплекс от водни съоръжения - Сапарева баня (Рила Мега Тур ООД)

Комплекс от водни съоръжения с минерална вода и релакс зони, включващи: 3 големи байсейна за възрастни, контрастни басейни с гореща и студена вода, 3 детски басейна, детска площадка с пясъчник и други съоръжения за игра, 4 джакузита с хидромасажни дюзи, 3 сауни с различна тумпература.

Авиомузей Бургас - Бургас

Авиомузей Бугарс e oбщински Авиомузей с експозиция на открито. Със своята 90-годишна история Летище Бургас има какво да разкаже. Идеята за музей на авиацията се заражда още през 1998 г. с отварянето на експозиция, стопанисвана от летищна администрация, включваща над 100 макета на самолети. Авиомузей Бургас е наследник на тази сбирка. Целите на музея са насочени към опазване и разпространение на историята за Българската гражданска авиация. Експозицията е зонирана в две основни направления — Гражданска и Военновъздушна авиация. Тя включва следните самолетнл експонати: Ту-154, Ан-24, Ан-12, Ан-14, Ан-2, МиГ-17, МиГ-21,L-29, Ми-2. Към настоящия момент на посетителите е осигурен непосредствен контакт с пилотската кабина на изтребители МиГ-17, МиГ-21, и самолети Ту-154, Ан-2, Ан-12 и пилотска кабина на Ан-24.

Туристически комплекс Акве Калиде - Бургас

На 15 км от центъра на град Бургас са разположени едни от най-известните минерални извори в Югоизточна Тракия – Бургаските минерални бани. Тук се намират внушителните руини на древния град Акве калиде -Термополис. Днес Акве калиде е превърнат в туристически комплекс, който представя богатото културно-историческо наследство на град Бургас.

Част от туристически комплекс „Акве калиде“ е реставрираната баня на султан Сюлейман Великолепни, която е превърната в модерен музей. В него 3D прожекция пренася посетителите през вековете – от времето на траките и легендата за Свещения извор на Трите нимфи, през римската и византийската епоха, кръстоносните походи, до управлението на Сюлейман Великолепни. В преддверието на банята-музей са експонирани и част от намерените при археологическите проучвания артефакти.

За своите посетители туристически комплекс „Акве калиде“ разполага и с кафене, магазин за сувенири, детски кът на открито, парково пространство и открита амфитеатрална сцена. За любителите на археологията са изградени пасарелки сред разкопките, позволяващи да се разгледат отблизо разкритите археологически структури.

Остров Света Анастасия - Бургас

Туристически комплекс „Остров Света Анастасия“ – единственият обитаем остров в България, е превърнат в туристическа атракция по ОП „Регионално развитие“ през 2014 г. Туристическият комплекс включва:

– Интерактивен музей, представящ историята на Острова;
– Реставрирана църква „Успение Богородично“ от XIV век, част от съществувалия някога островен манастир;
– Стаи за гости, намиращи се в реставрираните сгради на манастира;
– Ресторант „100 години назад“, предлагащ автентични и традиционни бурскаски специалитети;
– Кафене „Лекарна“;
– Магазин за сувенири;
– Конферентна зала;
– Открита сцена;
– Действащ фар;
– Пристан.

Част от атрактивното преживяване за посетителите на обекта е и пътуването по море с общинския кораб „Анастасия“ – 18-метров катамаран, който е оборудван с най-съвременна техника и отговаря на всички стандарти и изисквания за безопасност.

Исторически музей - Перущица

Историческият музей е създаден и учреден през 1955 г. Днес комплексът включва четири зали. Експозицията в сградата на музея проследява хода на развитие на селището от неолита (VI хил. пр.Хр.) до съвременния му облик. Етнографската експозиция запознава с бита на населението: оръдия на труда, облекло, съдове, накити. Община Перущица реализира проект „Обновяване на исторически музей-Перущица“, финансиран по мярка 313 „Насърчаване на туристическите дейности“ от Програма за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г., подкрепена от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони“. В Историческия музей се предлага богат набор от сувенири и печатни материали, свързани с историята на Перущица.

Училище Св.св. Кирил и Методий (Даново училище) - Перущица

Училището „Св.св. Кирил и Методий“, или т. нар. Даново училище в Перущица, е построено от пазарджишки майстори през 1850 г. в двора на църквата „Св. Архангел Михаил“ с материалите, останали след завършването и́, и с доброволния труд на перущенци. Като архитектурен стил сградата принадлежи към т.нар. „пловдивска симетрична къща“ със стволовогредова конструкция. Смесеният градеж придава стабилност на строежа и предпазва зданието от рухване и опожаряване по време на бойните действия през април 1876 г. Цветът на фасадата е повлиян от Ориента и има символното значение на хуманитарна сграда. В сградата е поместена общодостъпна сбирка от артефакти с историко-етнографски характер. Стаята на учителя е адаптирана за офис на галерист и администрация. На второ ниво са обособени учебно-занимателна, експозиционна и информационна зала. Дановото училище е едно от първите училища в България от епохата на Възраждането, в което Христо Данов още през 1850 г. прилага взаимоучителна метода. В сградата на училището през 1869г. Васил Левски основава местния таен революционен комитет. След Априлското въстание училището е пригодено за болница със средства, събрани от лейди Емили Странгфорд.

През 1969 г., като директор на Историческия музей в Перущица, Димитър Станчев обособява и фонд „Художествена галерия“ с творби на Златю Бояджиев, Димитър Киров, Колю Витковски, Енчо Пиронков, към съществуващите вече история, археология , етнография и библиотечен. В определената за целта триделна зала в сутерена на Дановото училище оттогава се организират временни и гостуващи експозиции на стойностни български автори като проф. Добри Добрев, Йордан Велчев, Вихра Григорова, Светлозар Чавдаров, Ели Станчева, Никола Диков, Евгения Панчова и др., които творят в различни жанрове и техники на изобразителното изкуство . Дарените от тях художествени произведения попълват фонда на музея и обогатяват сбирката му.

Храм Света Богородица (Червената църква) - Перущица

За един от бисерите на раннохристиянската архитектура в Европа е призната късноантичната и ранносредновековна базилика „Света Богородица“, прочута като „Червената църква“, която още от IV век, та чак до ХIII век е приютявала службите на богомолците. Тя е архитектурен и археологически паметник от национално значение (с решение от 1966г. – Дв. Бр.36) и се намира на около километър – два от днешна Перущица. Обектът „Червена църква“ включва руините на първичната късноантична сграда и посетителски център в близост до него, където са показани 3-D визуализации на църквата през съответните 3 периода, както и информационни табла, свързани с нейната история. На 19 април 2013г. официано обектът е открит за посетители. Църквата е реставрирана по проект на Министерството на Културата с европейско финансиране: „Възстановяване, експониране и изграждане на туристическа инфраструктура на раннохристиянска базилика „Червена цъкрва край град Перущица“ по ОП „Регионално развитие“, схема за безвъзмездна финансова помощ: BG161PO 001/3.1-01/2008-„Подкрепа за паметници на културата с национално и световно значение, допринасящи за устойчивото развитие на туризма“.

Храм на саможертвата Св. Архангел Михаил - Перущица

Храмът на саможертвата „Св. Архангел Михаил“ е построен през 1849 г. В него 23 предани мъже, жени и деца освободили ангелския дух от телата си, за да бъде спасен от оскверняване. Църквата „ Св. Архангел Михаил“ е свързана с Априлското въстание. В нея се намира саркофаг, в който се съхраняват костите на загиналите в името на свободата и вярата, както и две мраморни плочи, върху които са изписани имената им. Също така има и две скулптури: едната на предводителя на Въстанието в Перущица – Петър Бонев, а другата – на Кочо Честименски и семейството му, както и макет на Черешовото топче.

Късноантичен град Абритус - Разград

Късноантичният град Абритус се намира непосредствена източно до гр.Разград, на ок.200 м. южно от пътя Русе-Варна. Градът заема площ ок.140 дка, ограден с високи крепостни стени снабдени с 35 кули и четири порти. От неговата територия са проучени и експонирани няколко жилищни сгради, една от които е представителна с перистилен двор с колонада в йонийски стил, баня, преустроена по-късно в малка църква и ранносредновековен комплекс – две базилики. Град Абритус е утвърдена туристическа дестинация – един от стоте национални туристически обекта. Разположен е на територията на Национален археологически резерват „Абритус”, който с решение № 193 от 03.12.1984 г. на Бюрото на МС е обявен за Национален Археологически резерват – защитена територия. Резерватът заемащ площ ок. 1000 дка се намира източно от гр. Разград. На територията на резервата са разположени няколко културни недвижими паметника: селищна могила от късната каменно-медна епоха (втората половина на V хил.пр.Хр.); тракийско селище от ранноелинистическата епоха ( IV-III в.пр.Хр.); тракийско селище – център на стратегия Рюзика (I в. от н.е.); римски кастел Абританорум (края на I-края на III в.); римско селище – викус (ср.на II-края на III в.); канабно селище (ср.на II-края на III в.); некрополи на ранните селища; късноантичен укрепен град (IV-VI в.); некрополи на града; късноантична гробница; ранносредновековна крепост. В района на НАР Абритус се намират: Регионален исторически музей „Абритус” с богата експозиция от артефакти обхващаща периода от праисторията (18000г пр.н.е.) до II-ро Българско царство (XIV в.); Интерактивен музей (създаден по проект „Абритус – мистика и реалност” по ОПРР), в който се представя римската история по един модерен и завладяващ начин; паркова част – лапидариуми с епиграфски паметници – надгробни плочи с надписи на латински и старогръцки език и архитектурни детайли; сцена на открито.

Джамията-църква, с. Узунджово - Хасково

Църквата „Успение на Пресвета Богородица” е една от най-големите селски църкви в България. Този удивителен храм в село Узунджово е уникален не само с историята си, не само с легендите, свързани с него, не само с архитектурата си, със старата и новата дърворезба, но също така и с множеството детайли, които на пръв поглед нямат нищо общо помежду си, но като съвкупност многократно потвърждават Божията повеля за построяването му и съхраняването до наши дни. Храмът е построен като джамия през 1593 на мястото на разрушена българска църква, която е била част от огромен комплекс, включващ в себе си нея самата, величествен хотел (кервансарай), приличащ на крепост, множество чешми, обори и много добри обекти, гарантиращи удобство на посетителите. След освобождението комплексът е бил напълно разрушен, но се запазват и до днес един от входовете на комплекса, площада пред църквата, който е обявен за обект с недвижима културна ценност от национално значение, и сградата на мюсюлманският храм,’ преустроен в християнски храм “Успение на Пресвета Богородица” през 1905-1906 г.

Античен град Хераклея Синтика - Петрич

„Хераклея Синтика“ е античен град в днешна Югозападна България, руините на който са разположени в землището на с. Рупите, община Петрич, върху южния склон на вулканичното възвишение Кожух. Разположен е на 2 км. храма на Ванга в местността Рупите и на 10 км от гр. Петрич.

В древността градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти. Хераклея Синтика е локализирана при с. Рупите от доц. Георги Митрев, след случайно откриване на голям латински надпис през 2002 г. По същество това е писмо на император Галерий и цезар Максимин Дая от 308 година, в което владетелите се обръщат към хераклейците в отговор на молбата им да възстановят изгубените градски права. През 2005 г. доц. Георги Митрев публикува и още един надпис, в който се споменава Гай Луций Скотуцееца и Хараклееца. С него доказва убедително, че това е именно Хераклея Синтика.
От 2007 г. археологическите разкопки на Хераклея Синтика започват под ръководството на доц. Людмил Вагалински (НАИМ-БАН) и Исторически музей Петрич. При проведените археологически проучвания се установява, че градът е имал интензивен живот, бил е модерен. Хераклея Синтика и днес впечатлява своите изследователи и посетители. С много изящество са построени представителните сгради на античния град, градоустройствения план е изграден съгласно принципите на Хиподамовата система. В Хераклея Синтика всичко, което ще видите е такова, каквото са го оставили древните му обитатели. Откритията само се укрепват и консервират. Това означава, че кракът ви може да стъпи на уличен камък на възраст от 2300 г.

Замък Влюбен във вятъра, с. Равадиново - Созопол

Замък „Влюбен във вятъра“ е сбъдната мечта за неговият създател Георги Тумпалов. През годините продължава да се обновява,развива и да впечатлява с мащабността и приказният си стил. От началото на 2001 година, когато за първи път отваря врати за посетители от организирани групи до днес, комплексът се е превърнал в любимо място за отдих, развлечение и творчество на много българи и туристи от цял свят.

Започнат е да се строи през 1996 година от Георги Тумпалов с десетина местни работници от село Равадиново и са вложени над 20 000 тона камък, добит от Странджа планина. Корпусът на Замъка е във формата на перфектен кръст, показвайки четирите посоки на света.

Замъкът е основен партньор на фирмите за организиран туризъм в България. Член е на Световният туристически алианс. Класиран е в Топ 3 на най-красивите замъци в Европа от Европейската комисия по туризъм в Брюксел.Замъкът е място за разходка и еднодневен семеен отдих.

Разполага с прекрасен парк с над 40000 вида екзотични дървета, растения, храсти, цветя. На територията на комплекса има няколко дълбоководни езера със сладководни риби и водоплаващи птици, сред които черни и бели лебеди, патици, пеликан.