Духът на България

Крайни резултати в: ДУХЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Описание

Замък Влюбени във вятъра - с. Равадиново, Созопол

Замък „Влюбен във вятъра“ в Равадиново е един от най-посещаваните туристически обекти в България.

Замъкът е основен партньор на фирмите за организиран туризъм в България. Член е на Световният туристически алианс и любимо място за посещение на туристите от цял свят. Класиран е в Топ 3 на най-красивите замъци в Европа от Европейската комисия по туризъм в Брюксел. Замъкът е средище на националната култура и място за множество събития. Той е пазител на българската духовност и традиции. Инициативата за препис на „История славянобългарска“ вече трета година предизвиква небивал патриотичен подем. Над 10 000 души-посланици, хора на изкуството и науката, известни личности и туристи от цял свят, преписват едно от най-българските литературни произведения. Различните преписи на родолюбивата книга се даряват на български културни и духовни институции зад граница. Последният ръкопис бе подарен на българската църква “Св.Св.Константин и Елена“ в Турция. В параклиса на Замъка се провежда и ежедневна историческа възстановка на „Клетвата на Васил Левски“, където над 6000 души,само за месец са се заклели да „обичат и да работят за България. В комплекса всеки посетител ще забележи не само приказният стил на Замъка, но и елементи,предмети,антики и произведения на изкуството,типични за българската култура. В най-новата зала над 500 кв.м-арт галерията на Замъка, са разположени красиви реплики на български златни съкровища,изработени от мед. Изнесена е изложба,посветена на майките на наши писатели, борци за свобода.Старинни географски карти от различни страни, ще изненадат всеки с интересния начин на изобразяване на държавата ни. Старият герб на България, посреща всеки турист, прекрачил прага към парка и градините на Замъка.

Фолклорен фестивал С хоро на гроздобер - Минерални бани

Фестивалът включва атракция – възстановка на древен тракийски ритуал, съчетан с колоритността на българския фолклор, представен от клубове за народни танци от цялата страна.

Фестивалът се провежда в рамките на 3 дни, през месец септември, като датите се определят от дните на начало на гроздобера през съответната година.

През 2018г. това събитие се проведе за трети пореден път в община Минерални бани и се наблюдава засилване на интереса към него за участие и посещение със всяка изминала година.

Идеята на съпътстващата атракция е да бъде пресъздаден древен тракийски ритуал „Виното на Сабазий-Загрей“, който се изразява в бране на грозде в плодородните лозови масиви в землището на с. Сусам – Тракийски гроздобер, и мачкане на грозде за вино в древнотракийските „Шарапани” край Минерални бани.

Така наречените Тракийски винарни – “Шарапани” са разположени са на около 4км. южно от Минерални бани. Те представляват изкуствено направени скални вдлъбнатини /котли/ с наклонено дъно и съединителни канали /улеи/. Предполага се, че в тях още траките са преработвали грозде за вино. Датират от І хилядолетие пр.н.е. Района на община Минерални бани е богат на шарапани. Около Минерални бани са 5бр. , в района на село Брястово където се провежда ритуала са 6бр., Шарапани има и при Орлови скали, местонст Купена и Хасара Ангел войвода. Всичките са достъпни за туристи.

Национален тракийски фолклорен събор Богородична стъпка - Стара Загора

Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ е двудневен събор, който се провежда ежегодно в края на месец август в курорта Старозагорски минерални бани – национален културен, курортен и балнеолечебен туристически обект, намиращ се на 15 километра северозападно от гр.Стара Загора, в полите на Сърнена Средна гора. Целите на създателите и организаторите са:

1. Да се използват и популяризират даденостите на курорта Старозагорски минерални бани – климат, природа, богато културно-историческо наследство от тракийско време;
2. Да се съхранят българските народни традиции и обичаи – извор на непреходната сила на българския корен и дух, носещи посланията на националната ни култура;
3. Да се популяризира природния феномен „Богородична стъпка”;
4. Да се популяризира гр. Стара Загора като туристическа дестинация – град с над 8000 годишна история.

В събора вземат участие:/ конкурсна програма/
– групи, представящи народни традиции и обичаи
– певчески и инструментални групи, изпълняващи изворен фолклор
– фолклорни танцови групи и ансамбли
– индивидуални изпълнители на народно творчество.

Крепост Туида - Сливен

Туида e Късноантична и средновековна крепост. Намира се на хълма “Хисарлъка” в североизточната част на Сливен. Откритите материали при разкопките показват, че мястото е било обитавано за един много дълъг период от време: от VI хил. пр. Хр. до нач. на XIII в. н.е.

През 2012г. стартира проект по оперативна програма за реставрация, консервация и социализация на Средновековна крепост „Туида“.
Проект „Пътуване през времето,във времето и с времето – интегриран проект за развитие на природни, културни и исторически атракции и туристическа инфраструктура в Сливен“ е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г., съфинансирана от

Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Екипът на крепост Туида се състои от 4 екскурзоводи и 4 аниматори. С тяхна помощ посетителите на обекта могат да се потопят в Средновековието чрез беседи, обличане на средновековни дрехи, демонстрации с различни оръжия, да изпробват своите умения в стрелба с лък, да се докоснат до почти забравени занаяти, като тъкане на кори, плъстене на вълна, багрене с природни материали и др.

Обектът работи целогодишно и е неизменна част от културният живот на града. Освенежегодният събор „Помни славата”, в крепостта се организират и провеждат различни мероприятия: фестивали, концерти, театрални постановки, детски лагери, семинари, обучения, занимателни работилници, конкурси и мн.др.

През 2016г. Късноантична и средновековна крепост „Туида” спечели призът „Туристическа атракция/обект на годината” в Първите годишни награди на Министерство на Туризма и донесе Златната роза в Сливен.

Фестивал Хайдушка софра - Хасково

Фестивал “Хайдушка софра” пресъздаване на стари народни традиции и обичаи в съчетание с български народни танци, представени от любителски фолклорни колективи от всички краища на България. Специфично за събитието е:

1. Пресъздаването на стар тракийски „Ритуал за внасяне на чевермета“, който изразява уважението на тракийците и българите към храната.
2 Утвърдената традицията – Всяка година на фестивала да се промотира пред всички участници и да се научава нещо ново от богатия и неизчерпаем български фолклор, традиции и обичаи.

Тази година Фолклорен фестивал „Хайдушка софра“ се проведе за 5-ти път. Основната идея на фестивала е популяризиране на българския бит и традиции и съхраняване на богатата автентична палитрата от български фолклорни танци и хора. Осъществява се чрез участието на любителски фолклорни колективи от цялата страна. Те създават и тази автентична атмосфера, защото правят всичко от сърце и душа, а не с комерсиална цел.

Клъстер Фестивалите в България

Клъстер „Фестивалите в България“ предоставя иновативни продукти и креативни решения в областта на организирането, промотирането и повишаването на имиджа на фестивалите в България.

Дългосрочната ни визия е чрез информационната платформа WWW.FEST-BG.COM да дадем пълна и изчерпателна информация за фестивалите и празниците в България – по дати, местоположение, програма, организация, така че да сме максимално полезни на всички заинтересовани страни – организатори на фестивали, общински администрации, туроператори, туристическия бранш и широка общественост.
WWW.FEST-BG.COM е създаден, за да разкрие цялата пъстрота, културното разнообразие, богатството на българските традиции и обичаи, както и колорита на съвременното ни общество чрез начина, по който празнуват и се веселят днешните българи.

Фестивал на кестена - Петрич

Фестивал на кестена се организира всяка есен от 2012 г. от Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите с активното участие на кметовете и читалищните секретари на т. нар. Подгорски села към Община Петрич. Провежда се в село Коларово, община Петрич, на площада пред читалище „Яне Сандански“.

По време на фестивала може да се насладите на най-доброто от уникалната природа на планината и най-интересното от бита и културата на местните хора. Всяко населено място разположено в полите на планина Беласица, се представя със своя уникална шатра, на която са изложени вкусни ястия, занаятчийски и други продукти, характерни за селото. Програмата включва фолклорен концерт, маршрути в планината, игри и забавления за малки и големи базирани на местния фолклор, кестените, природата и културата от района на Природен парк „Беласица“.
Допълнителни атракции и експозиции допринасят за неповторимата атмосфера на фестивала.

Етнографски музей на открито Етър - Габрово

Музей „Етър” е първият и все още единствен в България музей на открито от тип „сканзен”. Той включва над  50 обекта, от които: 10 уникални за Европа действащи технически съоръжения, задвижвани с вода; занаятчийска чаршия с работилници и дюкяни, в които майстори-занаятчии работят и демонстрират целогодишно традиционни техники от региона; сгради и обекти с обществено предназначение – църква, часовникова кула, чешми и мостове от селища в централна Стара планина; съоръжения, представящи традиционни поминъчни дейности на планинското население.

Наред с архитектурата на територията на музея се съхраняват и представят над 17 различни занаята.

ЕМО „Етър” е специализиран етнографски музей, който работи активно с младите хора от български училища и университети по опазване и социализиране на културното наследство. Музеят организира разнообразни форуми, свързани със съхраняването на традициите. През годините той се утвърждава като научноизследователски център за проучване на традиционната култура на балканджийското население.

Музеят се посещава ежегодно от над 200 000 българи и чужденци и се нарежда сред десетте най-предпочитани български музеи. Има модерна визуална идентичност и креативен екип от специалисти. Предлага разнообразни възможности за обучение и забавления за деца и възрастни.

Празник на пестила/габровският шоколад

От векове в Габрово се прави вкусотия от сини сливи, наречена пестил или по-позната от първата половина на ХХ век не само в града, но и в страната като „габровски шоколад”. От 2013 година в Етнографски музей на открито „Етър” се провежда събитие, посветено именно на този традиционен продукт – Празник на пестила/габровският шоколад. Празникът се провежда през месец септември и цели популяризиране на това местно сладко изкушение.