Туристическо събитие

Резултати за: ТУРИСТИЧЕСКО СЪБИТИЕ

Научете повече за събитието

Black Sea Tall Ships Regatta 2016 (Черноморска регата за учебни ветроходи 2016), Община Варна

Регати за учебни ветроходи с участие на млади хора се организират от 1956 година ежегодно и в различни региони на Европа, Северна Америка и Далечния изток. За първи път в района на източно Средиземно и Черно море, с посещение във Варна, бе организирана такава регата през 2010 година. Втора такава проява, само в Черно море се проведе през 2014. Тазгодишната регата беше проведена също само в Черно море между пристанищата Констанца, Новоросийск, Сочи и Варна. Събитието е уникално по своя характер. Събирането на най-големите ветроходи на света с екипажи общо от няколко хиляди души в пристанище Варна за трети път в рамките на няколко години е впечатляващо по своето значение, оригиналност и притегателна сила.

Повече може да научите тук: www.tallships.bg

„Байк и Рън за Чепън“, Община Драгоман

Основна цел на „Байк и Рън за Чепън“  е да популяризира велосипеда и бягането като здравословни начини за придвижване. Събрало близо 500 участници през 2015 г. състезанието посреща все повече ентусиасти, желаещи  да премерят силите си в тези набиращи все повече популярност  спортни дисциплини. Същевременно събитието се стреми да популяризира сред загрижената за природата млада и активна публика една слабо позната туристическа дестинация в близост до столицата – красивата Чепън планина и Драгоманското блато. Партньор в това ключово начинание е Сдружение за дива природа „Балкани“, организиращо турове и наблюдение на птици сред живописния пейзаж на региона при предварителна заявка в Център за опазване на влажните зони „Драгоманско блато“. При огромен интерес и с рекорден брой участници – над  600 бегачи и колоездачи  и отделно десетки дечица в две категории – от 3 до 8 години и от 9 до 13 години, се проведе петото юбилейно издание на велосъстезанието. Всяка поредна година състезанието бележи все по-голям интерес: стартирало през 2012 г. с 60 състезатели, посрещнало над 290 участници през 2014 г. и над 400 през 2015 г., тази година на старта се наредиха над 600 бегачи и колоездачи.

Повече може да научите тук: https://www.facebook.com/Bike4Chepan/?fref=ts

Дефиле на младото вино, Съвет по туризъм гр. Пловдив

„Дефиле на младото вино“ е запазена търговска марка на Съвет по туризъм – Пловдив за организиране и провеждане на дегустации на млади български вина в рамките на последната седмица на месец ноември в Стария град на Пловдив. Локациите, в които се дегустира вино са възрожденските къщи – музеи, ресторанти и галерии в Стария град. Винопроизводителите са разположени както вътре в къщите, така и в шатри на дворните пространства. Откриването на събитието започва с Дионисиево шествие, съпровождано от ансамбъл „Тракия“, както и от танцьори. „Дефиле на младото вино“ стартира през 2009 г. с 16 участника в 6 възрожденски къщи. Само шест години по-късно – през 2015 г., 26 водещи винарски изби представят продукцията си в 12 знакови къщи в Стария град.

Повече може да прочетете тук: https://facebook.com Mladovino

Международен джаз-фестивал, Община Банско

Международният джаз фестивал датира от 1998 г., като през първите години публиката не е била голяма и се е състояла предимно от български граждани. Джаз-фестивалът се провежда на открито на площад „Никола Вапцаров” от 6 до 13 август всяка година. В него участват български и световноизвестни джаз-изпълнители. Характерно за джаз-фестивала е, че редом с българските джаз-изпълнители, всяка година участват все повече джаз-изпълнители. Осемнадесет години по-късно  фестивалът се радва на десет пъти  по-голяма публика, 1/3 от която  са чужденци.

Повече може да научите тук: www.banskojazzfest.com

Международeн панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър”

Между 2 и 6 септември 2016 г. в ЕМО „Етър” се провежда XIV издание на Международния панаир на традиционните занаяти. За първи път в неговата история панаирното изложение е посетено от рекорден брой туристи – 14 534. Рекорден е и броят на участници от чужбина, както и тяхното многообразие – 23ма майстори от Украйна, Беларус, Румъния, Сърбия, Македония, Холадния, Судан, Русия и Сирия, представят пред посетителите на събитието характерни за тяхната страна занаяти. Своеобразен рекорд е поставен и по отношение на международното участие в Майсторската надпревара. XIV Международен панаир на традиционните занаяти е единствения панаир, осъществяван в музейна среда, по музейна концепция и при строго придържане към традициите. Той не е само туристическо събитие. Панаирът е образователен, възпитателен и популяризиращ инструмент в мисията по опазване на българското културно-историческо наследство. В същото време той дава възможност на туристите не само да се образоват, но и да съпреживеят традициите по един неповторим начин.

Повече може да научите тук: http://fair.etar.bg

Международен фестивал на православната музика „Св. Богородица – Достойно Есть“, Община Поморие

Фестивалът е уникален със своя регламент, провеждането освен на фестивалните концерти с ортодоксална музика и с концерти на Открита сцена със свободна програма, с броя участници и със своето времетраене (в рамките на 5 дни), с изнасяне на част от участниците в Бургас и Несебър (чрез песенно служение по време на Литургии или чрез концерт) и с възможността за съчетаване на творческа изява и отдих. Идеята, възникнала в края на лятото на 2003 г. и подкрепена от Сливенска Митрополия и Община Поморие като основни организатори, е реализирана с успех през 2004 г. с активното участие и на Настоятелството на храм „Рождество на Пресвета Богородица“. Още от първото издание проличава необходимостта от такова духовно събитие, затова фестивалът бързо набира скорост.

Повече информация може да намерите тук: http://orthodoxvoices.org

Международен фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица“

Международен фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица” е създаден през 2012 г., по повод 80 години от създаване на селище Китен и с цел удължаване туристическия сезон в община Приморско. Той е форум за популяризиране, съхранение и развитие на българските и международни фолклорни традиции, националната ни идентичност и културата на народите от цял свят. Магията и древността на фолклора показват български и международни фолклорни ансамбли, групи, танцови състави, певци и инструменталисти. В МФФ „Атлиманска огърлица” участват състави от Полша, Беларус, Русия, Украйна, Сърбия, Грузия, Македония, Гърция, Румъния, Чехия, Босна и Херцеговина, Азербайджан, Казахстан, България.

Повече може да научите тук: www.primorsko.bg

„Набуко“ – опера от Джузепе Верди на площада пред храм – паметник „Св. Александър Невски“, Софийска опера и балет

Летните спектакли на Софийската опера се превърнаха в празници на оперното и балетно изкуство. Многобройни са гостите от страната и чужбина, които идват от хиляди километри в София, специално за спектаклите на Софийската опера. На историческия площад „Св. Александър Невски“, през лятото на 2016 г. се представи операта „Набуко“ от Джузепе Верди в 7 последователни вечери на площада пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. Сцените на открито са пример за това, че когато класическото изкуство излиза извън оперната зала, се откриват нови почитатели. Режисьорско-сценографското решение при сценичното претворяване на оперните постановки като естествени суперпродукции пред катедралния храм „Св. Александър Невски” е стремеж архитектурният паметник и драматургията на оперни шедьоври от световната музикална съкровищница с разиграващите се историческите събития  и действащите лица в тях да са в  естествената си връзка и пълна цялост.

Повече може да научите тук: www.operasofia.bg

Народен празник „Сурова“ и Международен фестивал на маскарадните игри, Община Перник

Народен празник „Сурова“

Обичаят Сурова е съхранен в селата от област Перник. Всяка година, в нощта на 13 срещу 14 януари ,сурвакарските групи обхождат селищата от региона и изпълняват ритуала заложен в древни времена. Почти всяко село в област Перник има своя маскарадна група. Автентичният маскарад включва различни персонажи. Основно обредно лице е многобройната група мъже с маски и звънци, придвижваща се със специфична ритмична стъпка. Характерно за сурвакарите е разиграването на ритуала сватба. Основни моменти са обхождането на селището и посещението на всяка къща поотделно, както и колективната игра на селския площад. Празникът завършва със сурвакарски огън на площада в селото. Посетителите имат възможност да наблюдават играта на сурвакарите, да се докоснат до маските и костюмите и да съпреживеят духа на празника в автентичната му среда. Обичаят Сурова има древна история. Ежегодно в селата от Пернишко на 13 и 14 януари се провеждат сурвакарски игри. През 2012 г. народният празник Сурова е признат за „Живо човешко съкровище на България“. През 2015 г. народният празник Сурова е вписан в „Представителната листа на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО“(02.12.2015 г.).

Повече може да научите тук: www.surva.org

Международен фестивал на маскарадните игри

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ е най-представителната и авторитетна в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът е среща и надпревара на живите ѝ носители познати като сурвакари и кукери. Фестивалните дни се съпровождат от различни по своя характер инициативи: научна конференция, работилница за маски, фестивални дефилета предхождани от детска маскарадна щафета и младежко маскарадно дефиле „Сурвакариада“ и др.

Събитието се провежда ежегодно в края на месец януари. Главната фестивална програма е тридневна, като най-атрактивният фестивален акцент е гала спектакълът за откриването и двудневното състезателно дефиле на маскарадните групи.

Повече може да научите тук: www.pernik.bg

Празник на Еленския бут, Община Елена

Празникът на еленския бут е събитие, което от пет поредни години се провежда по традиция в град Елена. Организатори са Местния съвет по туризъм и общинската администрация. Идeятa и концепцията за ocъщecтвявaнeтo на „Празника на Еленския бут“ e cвъpзaнa с пресъздаването на cпoмeнa за пpoвeждaлия ce в миналото събор по Димитpoвдeн, кoгaтo жителите на града са ce зaвpъщaли от гypбeт c пълни кecии, paбoтaта на полето e била пpиключилa и вcички ca се oтпycкaли във вeceлиe и щeдpo пocpeщaнe на cкъпи гocти. Taкa „Пpaзникът на eлeнcкия бyт“ ce пpeвръща в eднo чyдecнo кyлтypнo cъбитиe, кoeтo пpивличa мнoгo гocти – пoвoд бaлкaнджии, пpъcнaти из cтpaнaтa и пo cвeтa, дa ce зaвъpнaт пo дoмoвeтe cи. Специалитетът Еленски бут, на когото е посветено събитието, е сурово-сушен деликатес, в приготовлението на който не се ползват подобрители, изкуствени оцветители и консерванти. Той се прави по стародавна технология, предавана от поколение на поколение и запазена до днес. Българските традиции са това, което е запазило нашата идентичност през вековете, по тази причина трябва да причислим празника към значимите български културни събития.

Повече може да научите тук: http://visit.elena.bg/

Сцена на вековете, „Царевград Търнов“ ЕООД, Община Велико Търново

„Сцена на вековете“ е утвърдена „запазена марка“ на град Велико Търново в културния календар на страната. Фестивалът на оперното и балетното изкуство се провежда ежегодно на открита сценична площадка сред средновековните крепостни стени на Царевец. През 1985 г., по повод националното честване на 800-годишнината от въстанието на болярите Асен и Петър срещу византийската власт и създаването на Второто българско царство, режисьорът Пламен Карталов експериментално поставя на хълма Царевец операта „Ивайло“ от М. Големинов, в изпълнение на състав от Софийската опера и балет. Сцената под открито небе е нова форма за град В. Търново – и твърде рядка изобщо в България, която разчупва тогава познатите стандарти за продуциране и възприятие на оперните спектакли. Общо 12 000 души посещават четирите представления.

Повече може да прочетете тук:

www.opera.velikotarnovo.info и http://www.velikoturnovo.info/bg/stage-of-the-ages/

Събор на народното творчество и животновъдството Рожен

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ е иновативно културно събитие, наследник на Роженския събор, започнал като родова среща през 1898г. и развил се в следващото столетие в Национален фолклорен събор. Националното събитие, с участието на многохилядна публика и изпълнители, се провежда през юли на Роженските поляни в Община Смолян,представя народната музика, обичаи, обредност, словесен фолклор, танци, облекла и носии – цялостната традиционна народна култура. В съвременния свят това богатство носи радост, гордост, национално самосъзнание и  насърчава издирването, съхраняването, популяризирането и разпространението на етнокултурата. Заедно с това наследство, Съборът включва мащабно изложение на традиционния български поминък – животновъдството. Акцентирайки върху съзвучието на традиция и съвремие, история и настояще, наследство и перспективи в традиционния поминък на животновъдството, който е в основата на народната култура, фолклор, занаяти и съответните дялове от българската икономика. „Рожен“ проправя път към утвърждаването на културни ценности, усвояването им от младото поколение и пренасянето им в бъдещето на нацията.

Повече може да научите тук: www.rozhen.bg

Фестивал на пясъчните скулптури, ОП „Летен театър, фестивали и концерти“ при Община Бургас

През 2008 г. Община Бургас стартира сериозен проект с разработката на нов и непознат до този момент вид фестивал за района на Югоизточна Европа. „Фестивал на пясъчните скулптури” е създаден с идеята да представи пясъчното арт-изкуство на българската публика и амбицията да се превърне в eжегодно събитие. Сред целите на фестивала е и оформянето му като една от най-интересните туристически атракции на България. Освен привличане на туристи, фестивалът успя да доведе в Бургас едни от най-големите майстори на пясъчното изкуство в света. През времето на своето развитие „Фестивал на пясъчните скулптури” успя да създаде и развие самостоятелна българска школа. В своите девет години на развитие българските автори се наложиха като професионалисти и положиха началото на участията си в пясъчни фестивали по света. Това е една от поредните стъпки към развиване на културен туризъм и утвърждаването на България на световната туристическа карта.

Повече може да научите тук: http://www.sandfestburgas.com/

Фестивал на Розата, Община Казанлък

Празникът  на Розата е един от най-забележителните фестивали в България, посветен на красотата и благоуханието на казанлъшката маслодайна роза. Празнува се за първи път през 1903 година и от тогава традиционно се провежда през всеки първи уикенд на юни, като подготовката и тържествата започват още през май. Това е периодът на годината, през който цъфти ароматната роза дамасцена. Днес празникът на розата е прераснал в международен фестивал, който превръща  град Казанлък в притегателен център за хиляди туристи от България и света. Основната цел е да се запазят и съхранят традициите, свързани с розопроизводството. Има много различни събития  в страната и по света, много чествания посветени на цветя, фолклорни обичаи, но Фестивалът на Розата, в своята над 100-годишна история, се е утвърдил като уникална проява, привличаща туристи от цял свят, съвкупност от история, култура, земеделие, ритуали на всички древни и съвременни обитатели на Розовата Долина.

Повече може да научите тук: www.kazanlak.bg

Черноморски туристически форум

Черноморският туристически форум е наследник на Панаира на туризма и свободното време и започва да се организира и провежда ежегодно от 2008 г. насам. По традиция тематиката на форума е свързана със специализираните видове и форми на туризма, а самият формат на събитието включва три дни. Черноморският форум съчетава в себе си науката и практиката. Провеждането му е свързано с издаване на сборник с научни доклади, чиито автори са преподаватели в учебни заведения, както и заети в туристическия бранш. Черноморският туристически форум възниква като продължение на Панаира на туризма и свободното време. Съчетава в себе си научната и практическата сфера от туристическия отрасъл, включващо експониране на информационни щандове, презентации, пленарни сесии, отпечатване на сборник с доклади с актуални теми, посветени на съвременните видове туризъм, проблемите и перспективи за тяхното развитие и решаване.

Повече може да научите тук: www.vct-bg.org